WORKSHOPS / WEBINARSZing je Lichaam met Hart en Ziel
Workshop / 22 & 23 juni 2019

Over de workshop:

De stem is het ventiel van die ziel, elke stem is helemaal uniek. Je stem zit in jouw lichaam dus is het onmogelijk om die los van intentie of emotie te laten klinken. Het is daarom een uitgelezen instrument om je gezondheid te ondersteunen, zowel fysiek als mentaal en spiritueel.

We gaan onze stem veel laten klinken, samen oefeningen doen, dus dit is vooral een praktische workshop. Er zal uiteraard ook ruimte zijn om vragen te stellen.

Dit gaan we o.a. doen:

• tonen voor onze organen, hormonen, chakra’s etc.
• adem- en klankmeditaties
• leren over de anatomie van de stem en het ademapparaat
• simpele technieken leren voor boventoonzang
• eenvoudig lichaamswerk in combinatie met stemgebruik


Steeds zullen we onze intentie focussen om zo de gewenste resultaten te versterken.

Eerdere ervaring met stem of zang is niet nodig om aan dit weekend mee te doen.
Henk Kooij heeft vele jaren ervaring als stempsycholoog, Marc Drost was oorspronkelijk zanger/acteur. Zij ontmoetten elkaar al zo’n 25 jaar geleden en werkten sindsdien enkele malen samen. Nu voor het eerst, combineren zij hun kennis en ervaring in deze workshop. Henk nodigde Marc uit om in oktober 2019 een Somavox Soundexpeditie in Egypte te begeleiden. Tijdens deze reis langs de Nijl zal met de deelnemers in de tempels gezongen worden om zo de oude energieën opnieuw tot leven te wekken.

Over Marc Drost:

Marc Drost studeerde in 1987 af voor zang aan het Conservatorium te Den Haag. Vanaf 1984 werkte hij als zanger/acteur op theater- en concertpodia in vele muziekstijlen en theatervormen, zoals o.a.: opera, oratorium, musical, jazz en renaissance muziek.

De laatste 15 jaar is Marc minder gaan optreden om meer les te kunnen geven en te componeren. In dit kader schoolde uitgebreid bij aan het Complete Vocal Institute in Kopenhagen waar hij zijn kennis in vocale techniek verbreedde en verdiepte, en ook zijn pedagogische vaardigheden uitbreidde.

Ruim 25 jaar lang verdiept Marc zich al in de helende en spirituele kracht van muziek, toon en frequentie. Boventonen zijn het kwantum aspect van  geluid, en in die zin heel interessant in zowel fysiek als in spiritueel opzicht. Hij ontwikkelde zijn boventoonzang techniek door scholing en veel oefening en zelfstudie.

Tegenwoordig woont Marc in Portugal, teruggetrokken in de natuur. Daar componeerde en produceerde hij zijn CD: Sun & Moon & Harmonics, een drietal geheel vocale soundscapes. Naast het zingen, speelt Marc nu ook trommels en percussie. Momenteel componeert hij zijn volgende project: Tapeçaria Sonora (wandkleed van klank) en Sweet Dreams, een werk voor mensen die lijden aan slapeloosheid.
Sinds 2012 assisteert Marc Dr. Todd Ovokaytis als dirigent bij het project Pineal Toningä, waarin hij ook workshops geeft.

Over Henk Kooij:

Henk Kooij studeerde Psychologie in Leiden. In 1988 begon hij als eerste in Nederland zijn praktijk als stem/zang-psycholoog. In de jaren 90 groeide wereldwijd het aantal  “klank-psychologen” en ging Henk bij velen van hen zijn kennis en vaardigheden uitwisselen en bijscholen.

Eerder werkte hij al in het theater als acteur/zanger waar hij de therapeutische kracht van zang en theater ontdekte. Uit deze combinatie van ervaringen en kennis ontwikkelde hij zijn workshop ‘stemontdekking’ die hij internationaal gaf aan mensen die professioneel hun stem gebruiken. Zo leerde hij ook Marc Drost kennen als klant en collega.

In 1992 ontdekte Henk het zogeheten ‘hormoon zingen’. Hierbij kwamen zijn medische kennis en ervaring goed van pas. Hij ontdekte door onderzoek met collega’s, dat dit ‘hormoon zingen’ meer dan 4000 jaar geleden al in het oude Egypte bekend was. In 1998 organiseerde hij met Saskia Bosman – een expert op het gebied van de pijnappelklier – de eerste grote Somavox Soundexpeditie naar Egypte. Met een groep van 50 personen werd dit alles in de praktijk gebracht en onderzocht o.a. door te zingen in de verschillende tempels en in de Grote Pyramide. In Cairo ontmoette hij Dr. Karim van wie hij met deze groep de geheimen van de ‘Stemvormkracht’ leerde. Deze zeer exacte kennis bracht verdere verdieping in Henk’s werk.

Enkele websites:


Workshop: Zing je Lichaam met Hart en Ziel
Datum:      22 & 23 juni 2019; 9:30-17-30
Locatie:     VOV Centrum, Prof. Einsteinlaan 3, Voorschoten (gratis parkeren!)
Prijs:   €240 tot 27 mei
           €275 v.a. 27 mei


(Na aanmelding ontvang je een email met aanvullende informatie.)

Voor meer informatie, Henk: 06 2528 6785 of mail Marc: marcthelemurian@gmail.com

Koffie, thee & versnapering is bij de prijs inbegrepen. In de lunchpauze is er tijd om je eigen meegenomen lunch te nuttigen en eventueel om even buiten te wandelen.