zondag 31 mei 2020

Blossom Goodchild - De Federatie van het Licht - 24 mei 2020

Blossom Goodchild
- De Federatie van het Licht -
24 mei 2020

Blossom: Hallo daar, Deskundigen! Het lijkt erop dat veel mensen zich onwetend/verloren’ voelen met alles wat er gaande is, en ze maken zich zorgen omdat hun enveloppe nog niet werd geopend. Kunt u hen geruststellen, alstublieft?

Federatie van het Licht: Allereerst: Welkom! Wij zijn graag bereid om vandaag met u te praten en Alléén maar Licht en Vreugde te brengen aan Ieder van u, die daar zozeer behoefte aan lijkt te hebben.

Als tweede moet u goed begrijpen dat, hoewel ‘sommigen’ zeggen dat hun enveloppe al werd geopend/geactiveerd … datgene waarover ‘Wij’ spreken met betrekking tot het openen van enveloppen nog niet heeft plaatsgevonden. Hiermee zouden veel mensen nu gerustgesteld moeten zijn.

Blossom: Zal het openen van de enveloppe persoonlijk gebeuren, wanneer iemand er klaar voor is of wordt het een ‘breed gespreide postbezorging’?

Federatie van het Licht: Het zal plaatsvinden rondom een bepaald gebeuren.

Blossom: HET Gebeuren?

Federatie van het Licht: Ja.

Blossom: O, dus dat kan nog wel even duren dan?

Federatie van het Licht: Maar in elk geval beslist geen jaren meer.

Blossom: U zegt dus … dat HET GEBEUREN onze enveloppen zal openen?


Magenta Pixie: De Grote Financiële en Economische Reset van 2020 (NESARA, GESARA) / door Kat 23 mei 2020

Magenta Pixie: De Grote Financiële en Economische Reset van 2020 (NESARA, GESARA)
door Kat 23 mei 2020

Godin Lakshmi, Hindoeïstische Godin van Rijkdom
en Schoonheid

Magenta Pixie is een kanaal voor het Witte Gevleugelde Collectieve Bewustzijn van Negen, en deze laatste transmissie, opgenomen op 20 mei 2020, is zeer opwindend voor diegenen onder ons die al vele jaren op de hoogte zijn van NESARA en GESARA.

Magenta ontvangt al sinds 1993 informatie, maar kreeg pas in de afgelopen vijftien jaar de opdracht van het Witte Gevleugelde Collectief om deze informatie vrij te geven. Daartoe heeft Pixie boeken geschreven en video's van haar uitzendingen uitgebracht, evenals de laatste tijd, haar Goddelijke Vrouwelijke Ronde Tafel video's, opgenomen met vijf andere krachtige Lichtwerkers en Genezers. (1.)

Ik hoorde vijftien jaar geleden voor het eerst over NESARA van Sheldan Nidle. Het was ook van de heer Nidle dat ik leerde over de herwaardering van valuta's en de Global Valuta Reset.

Voor degenen die niet bekend zijn met de NESARA-wet, je kunt niet beter dan Steve's uitstekende artikel lezen, gepubliceerd op 15 april 2010. Hier is de link:


Saint Germain ~ Jouw volgende stap in het leven ~ door Nancy Tate - 26 Mei 2020 Treeofthegoldenlight

Saint Germain
~ Jouw volgende stap in het leven ~
door Nancy Tate - 26 Mei 2020 Treeofthegoldenlight

Er komt een tijd dat jullie allemaal zullen merken dat jullie een doel in het leven hebben dat nog niet in jullie bestaan is doorgedrongen. Wanneer het zichzelf bekend maakt dan zullen jullie zien waarom er de vermeende vertraging is geweest en waarom het nu in opzet is want wat het jullie vertelt is het de tijd en gelegenheid voor jullie om in jullie persoonlijkheid te stappen en de verandering in het leven te zien die jullie op het punt staan om te maken. Het zal een verandering zijn die de enige manier is die voor jullie zinvol is, en dat zal het antwoord zijn op de vraag waarom jullie je leven hebben geleid op de manier waarop jullie dat de afgelopen maanden, of jaren hebben gedaan.

Het zal nu de weg vooruit zijn in jullie leven en jullie de mogelijkheid geven om niet alleen de gebeurtenissen uit het verleden op te ruimen die jullie volgzaam hielden, maar het zal jullie ook het begrip geven van wat er gebeurt in dit nieuwe machtsmoment waar jullie naartoe zijn gelopen, zodra jullie het hebben gecreëerd. Het is een tijd voor jullie om te zien wat jullie zullen doen voor de wereld van jullie en alle anderen die erbij betrokken zullen zijn. Het zal zich op een of andere manier uitbreiden over de wereld, in een moment van meer.

Ik laat jullie nu achter met het weten dat jullie deze gebeurtenis zullen aangaan en het lot dat jullie hebben geprononceerd voor jullie wereld en daar voorbij hebben, op jullie schouders zullen nemen. Ik ben Saint Germain en ik zie dat er meer dan deze zijn die zullen zien hoe dit in jullie leven naar voren zal komen. Het zal de vreugde zijn van het zijn van de ene en allen die in de nieuwheid van jouw leven zullen zijn en de uitdrukking van de Vrede, Vreugde en Liefde die in afwachting zijn van jullie volgende stappen in het proces van het creëren van de wereld die voor al het leven komt. Ga nu in die expressie en ik zal zien dat jullie het voorbeeld zijn voor allen die voorbestemd zijn voor deze schepping voor heel het leven in Liefde.


Channeling Ismael: Je Hogere Zelf - Channeling LichtwereldChanneling Ismael:
Je Hogere Zelf -
Channeling Lichtwereld

De energie die je om je heen voelt, zijn de hogere wezens die je helpen je af te stemmen op je Hogere Zelf. (Gids Inge) 

Inge: Kan je wat zeggen over het openstellen voor je Hogere Zelf?

Ismael: “Ja, als je je kunt openstellen voor je Hogere Zelf, dan ben je ook afgestemd op Al-wat-is. Maar de meeste mensen hebben daar nog veel moeite mee, om zich zomaar aan alles - aan de bron, zeg maar - over te geven. Daarom is het gemakkelijker om met je gidsen contact te maken. Let wel, ik ben wel bij jou, maar ik ben niet jou. Ik ben een eigen persoonlijkheid. Je Hogere Zelf is verbonden met de oerkracht, ik dus ook. Maar ik kan jou er naar toe leiden en tevens jou overal voor beschermen. Want er is zoveel wat de mensheid nog niet weet, dat vind je nog in geen enkel boek. Dus ook als je met je Hoger Zelf contact maakt, is het beter om je toch af te schermen en je gids om bescherming te vragen.”

Inge: Voordat ik een lichtavond geef of een privé-sessie, stem ik me altijd eerst af op mijn Hogere Zelf. Ik voel me dan heel rustig worden en heel krachtig.Live Kryon Channeling Kryon in IJsland / Lee Carroll / Maart 2020 / Geplaatst: 31 Mei 2020 / Dag 11


Live Kryon Channeling
Kryon in IJsland  
Lee Carroll / Maart 2020

Geplaatst: 31 Mei 2020
Vertaald uit het Engels vanaf de audio door Henk Steur

Dag 11: Corona.2.  

Gegroet, lieve vrienden, Ik Ben Kryon van de Magnetische Dienst

Dit is de negende boodschap vanaf het prachtige IJsland. De reis begon vele dagen geleden, de schoonheid was duidelijk, de Aarde sprak en wij hadden het over de bergen en de rotsen, al naar gelang waar de channeling over ging. Het is vreemd om te vertellen, maar dit land zal het begrijpen want ik heb jullie verteld dat dit land multidimensionale aspecten heeft die het in staat stellen om te spreken. En vaak uiten die aspecten zich als entiteiten zoals zij dit ook in vele andere landen doen….het enige dat logisch lijkt voor een mens als hij de persoonlijkheid voelt en weet dat dit ook met een bewustzijn te maken moet hebben. Degenen die hierom lachen zeg ik dat zij dit ook hebben gedaan in jullie spirituele mythen waarin een engel naar jullie kwam of dachten dat er een engel kwam. Jullie hadden geen concept over wat dit zou kunnen zijn – een multidimensionale essentie die door de muren kon gaan en jullie zelfs bang maakte. Wij hebben het eerder gezegd: elke engel die kwam en dingen te vertellen had begon altijd met: “Wees niet bang….wees niet bang!” Waarom zou een prachtig, absoluut stellair bewustzijn, iets zijn om bang van te worden? Het antwoord is: omdat het er anders uitziet en omdat het anders is. Jullie plakken een huid en vleugels op hen om hen acceptabel te maken. Dit is wat samenlevingen doen met elementalen die zij niet kunnen begrijpen omdat zij een vorm moeten hebben. In sommige plaatsen en landen is dit zo prachtig dat het zichzelf bevestigt….eeuw na eeuw na eeuw en dat is wat hier ook gebeurde. De mensen op deze reis hadden dus een kans om dit te zien en te voelen en als zij dit willen kunnen zij het begrijpen. Het is altijd een vrije keuze om het wel of niet te geloven. Dit is wat deze groep heeft gekregen….de Aarde heeft op vele manieren tegen hen gesproken. Onder de elementen vallen ook alle wateren, zelfs het ijs, en wij kunnen dus degenen die wakers en begeleiders van het land zijn, feliciteren. Het is geen toeval dat er geen IJslander hier is. Geen van hen! 

Meer lezen >>>


Vertrouwen is ook loslaten / 30 mei 2020 / Door Martha krul


Vertrouwen is ook loslaten
30 mei 2020 / Door Martha krul


Vertrouwen
Het is een woord dat wij regelmatig uitspreken.
Wij hebben vertrouwen……
Maar, is dat werkelijk zo?

Vertrouwen en loslaten zijn met elkaar verbonden.
Ik kan mijn niet aan vertrouwen overgeven als ik niet kan loslaten.

Vertrouwen is dat je je kan overgeven aan liefdevolle leiding.
Dat je ervan overtuigd bent dat er iets in het universum is,
dat jou zo lief heeft dat het je bij de hand wil nemen……

Door je mee te laten voeren kom je naar plekken die voor jou
“voorbestemd” zijn.
De plekken waar je over gedroomd hebt.
De momenten die je gezien en gevoeld hebt toen je het heel zwaar had.
De plekken en momenten waar je zo naar verlangd hebt.

Maar dan moeten wij ons wel vrij maken van de dingen die ons
vast houden of die WIJ vasthouden.

Onze begeleiding is een zachte energie.
Een energie met een hele hoge liefdestrilling.
Die kan je niet door “blokkades” voeren.

Heavenletter 137: Gods Sterren / Gepubliceerd: 15 maart 2001 / 31 mei 2020

Heavenletter 137:
Gods Sterren
Gepubliceerd: 15 maart 2001 / 31 mei 2020


God zei:

Nu je weet dat Ik van je hou, heb je geen bewijs van liefde van anderen nodig. Je hebt geen bewijs van liefde van de wereld nodig. Wees geliefd.
Loop door het leven als iemand die geliefd is. Dan ben je Christus.

Christus wist wie en wat hij was. Daarom hoefde hij nergens om te vragen. Wat vroeg hij? Wat vroeg hij aan iemand om voor hem te doen of hem te bewijzen? Zijn enige verzoek was dat anderen naar Mij toe zouden komen en de vreugde zouden hebben Mij te kennen, dat van hem was.
Wat vroeg hij anders dan te geven? En wat hij wilde geven dat was Mij.

Wanneer zei hij: "Hmm, wat wil ik vandaag? Hoe voel ik me?
Wat is gepast voor mij vandaag? Wie heeft gisteren niet gedaan wat ik wilde? Wie staat mij vandaag in de weg?”
Iemand in vreugde denkt gewoon niet op deze manier.
Hij duwt die gedachten niet weg. Hij neemt geen standpunt in dat niet van hem is. Hij is met Mij, en dat is het. En dat is genoeg. Al het andere vervaagt daarnaast.

Aartsengel Gabriel via Shelley Young Dagelijkse boodschap / Vrijdag 29 Mei 2020

Aartsengel Gabriel
via Shelley Young
Dagelijkse boodschap / Vrijdag 29 Mei 2020


Er zullen momenten zijn waarop jouw hoogste dienstbaarheid de ruimte vasthoudt en nieuwe energieën verankert. Er zullen andere momenten zijn waarop je begeleid wordt om op een meer actieve en tastbare manier te dienen.

Er zijn veel verschillende dienstbare paden op jullie planeet. Dit is ontworpen om te voldoen aan een grote verscheidenheid van behoeften op basis van de aangeboren vaardigheden van mensen en de beste manieren om bij te dragen. De ene vorm van dienstverlening is niet beter dan de andere, want iedereen dient het geheel.

Een Schrijven van de Schepper / Vrijdag 29 Mei 2020 / door Jennifer Farley,


Een Schrijven van de Schepper
Vrijdag 29 Mei 2020 / door Jennifer Farley,

Laat Los, Ben Alleen Maar...

 

De angst voor het onbekende is helemaal geen angst.
 De angst bestaat in de manier waarop je voelt
dat je er naar handelt en op reageert.
Mensen veranderen voortdurend en zo zullen de situaties ook veranderen.
Waarom vasthouden aan de angst voor een steeds veranderende realiteit?
Laat los...Ben Alleen Maar...en alles zal goed komen.

~ De Schepper ~

Vertaling: wakkeremensen.blogspot.nl


zaterdag 30 mei 2020

‘Alleen vanuit innerlijke vrijheid is het mogelijk om garant te staan voor de uiterlijke vrijheid’ / DOOR GASTAUTEUR · 29 MEI 2020


‘Alleen vanuit innerlijke vrijheid is het mogelijk om garant te staan voor de uiterlijke vrijheid’
DOOR GASTAUTEUR · 29 MEI 2020

Aan mijn Nederlandse medeburgers,
Aan mijn medeburgers op planeet Aarde,

Wij zitten op dit moment wereldwijd met zorgen over onze gezondheid. Vlak na de aanslagen op onder andere de Twin Towers in New York beleefden wij zorgen over onze veiligheid.

In beide gevallen – toen én nu – lijkt angst de overwegende bron voor ons handelen, voor onze besluiten. En zoals wij allemaal wel weten, is angst een erg slechte raadgever, omdat het onze geest vernauwt en leidt tot een ‘tunnelvisie’, geen gezonde basis voor het nemen van verstrekkende besluiten.

Onze vrijheid is duur bevochten

In de vroege ochtend van 5 juni 1944 landden de geallieerden op de stranden van Normandië. Het was het begin van de bevrijding van Europa van de Nazi-terreur. Wij kregen toen onze vrijheid terug! Hoe hoog de prijs is geweest die werd betaald voor onze vrijheid, daarvan getuigen de vele witte kruizen op de verschillende oorlogskerkhoven vlakbij de landingsstranden en ook in ons eigen land. Vele jonge mannen en vrouwen hebben met hun leven voor onze vrijheid ingestaan. Op 4 mei herdenken wij ieder jaar hun offer.

De nieuwe mens is geboren / 29 mei 2020 / Door Martha Krul

De nieuwe mens is geboren
29 mei 2020 / Door Martha Krul

De verschillen worden sterker zichtbaar.

Wij komen van de lagere en dichtere dimensies.
Compact en op elkaar.

Het is als vogels die met elkaar in een te klein nest zaten.
Ongeduldig wachtend tot zij uit mochten vliegen…..

Ineens was het moment daar.
De ruimte was zo beklemmend dat zij uit “moesten” vliegen.

De mens transformeerde van dichte dimensies naar open transparante dimensies.
Kon niet langer in die opeen gepakte kudde blijven zitten.

De mens wilde ook uitvliegen.
Niet alleen om de ruimte te voelen,
maar ook om gezien te worden.

De mens was innerlijk veranderd.
Had begrepen dat hij/zij niet gezien kon worden.
Alleen door in de openheid en in het licht te staan,
kunnen wij onszelf laten zien.

Wij herkennen en erkennen onszelf.
Wij willen gezien en gekend worden.

De ander is door datzelfde proces gegaan.
De “signalen” worden naar elkaar uitgezonden.

De mensen die op deze golflengte uitzenden,
zenden liefde en lichte trilling naar elkaar.


Live Kryon Channeling Kryon in IJsland / Lee Carroll / Maart 2020 / Geplaatst: 30 Mei 2020 / Dag 10


Live Kryon Channeling
Kryon in IJsland  
Lee Carroll / Maart 2020

Geplaatst: 30 Mei 2020
Vertaald uit het Engels vanaf de audio door Henk Steur

Dag 10: Wat zou ik moeten vragen? 

Gegroet, lieve vrienden, Ik Ben Kryon van de Magnetische Dienst

Dit is de tiende boodschap vanaf het prachtige IJsland en deze groep bevindt zich op een unieke plaats op deze planeet. De groep komt niet voor het laatst bijeen maar wel als deze gehele groep. Ik spreek tegen deze groep en in deze dagen, lieve mensen, zijn er wat zaden geplant in ieder van jullie. Het zijn goede zaden en zoals elk ander zaad op de planeet wordt het in de grond begraven. Een boer heeft de keuze om het water te geven of niet….om het te laten groeien of niet….te weten dat het daar is, of niet. Dit is de vrije keuze van ieder van jullie. Er werden zaden geplaatst in mensen die nooit naar een Kryon-channeling zouden komen, soms zaden bij mensen die een beetje nieuwsgierig waren en wilden weten of er meer dingen zijn. Zaden die zelfs in de meest esoterischen van jullie zijn geplant en deze zaden zijn er voor verdere groei. Ieder van jullie is gekend, je zou kunnen zeggen door God, door Spirit, door de Creatieve Bron….ieder van jullie is gekend. Niet door de naam of je gezicht maar door de zielen die alle mensen in zich hebben.

Meer lezen >>>


Her-ijking in deze hectische tijden / april 2020 / Door Berry Vincenta

Her-ijking in deze hectische tijden
april 2020 / Door Berry Vincenta

Overwegingen in Stilte  .........

Hoe sta jij erin momenteel, vanuit jouw Schaduwkant (angst-wantrouwen) of jouw Lichtkant  (Hart-vertrouwen) ??

Alles kan maar…

Laten we ook eens anders kijken , b.v. naar de grote mogelijkheden tijdens deze Coronavirus..

Mogelijkheden, ?? hoor ik je denken…

Jazeker!

En ze zijn zo zichtbaar voor ons allemaal :
1)De hernieuwde aandacht en zorg voor elkaar,
elkaar te spreken en te zien..verbindingsherstel in empathie 

2)De overrompelende mediaberichten, en alles wat er tot jouw energievelden komt, hoe absorbeer jij en handel jij dit ?

3)Het glasheldere besef van collectiviteitsverbinding en zijn beinvloedingskracht… zie hamstergedrag (want wie zei er als 1e dat straks alles op zou zijn )?De kracht hierachter kunnen we dus ook anders inzetten, als we een andere samenleving willen creëren ..met elkaar

4) Kun je zien hoe jij ermee omgaat , kun je dat vanuit stilte in alle beroering ?  Doe je dit vanuit je ego of Ziel .. maw ik of wij ?
Kijk eens echt naar jezelf in Liefde, zonder oordeel  maar nieuwsgierig   !


Op deze dag van je leven / Vrijdag 29 Mei 2020 / Neale Donald Walsch


 Vrijdag 29 Mei 2020 / Neale Donald Walsch
Op deze dag van je leven, geloof ik
dat God wil dat je weet…


...dat je je geen zorgen hoeft te maken over geld.
Wees, in plaats daarvan, bezorgd over vreugde.

Hoeveel vreugde ervaar jij op dit moment?
Hoeveel vreugde breng  jij naar dit moment?
De vreugde die je ervaart zal de vreugde zijn die je brengt.
Als je wacht op de vreugde die jou gebracht wordt,
begrijp je niet wat je hier doet.
En als je denkt dat die vreugde iets met geld te maken heeft,
begrijp je echt niet wat je hier doet.

Er wacht iemand op dit moment, precies op dit moment,
voor jou, om hen te verheffen. 
Doe dat...en je zult rijk zijn.

Echt waar.  Ik bedoel, echt. 
Ik verzin dit niet.


Neale Donald Walsch [today@nealedonaldwalsch.com]
Vertaald: wakkeremensen.blogpot.nl


Aartsengel Gabriel via Shelley Young Dagelijkse boodschap / Donderdag 28 Mei 2020

Aartsengel Gabriel
via Shelley Young
Dagelijkse boodschap / Donderdag 28 Mei 2020


In tijden van diepgaande transformatie zullen veel elementen en emoties opduiken voor onderzoek en verandering. Het is goed als de dingen aan het licht komen, want het is een indicatie dat de tijd rijp is om ze te genezen en los te laten. Terwijl de tijden intens zijn, begrijpen we dat het voor u overweldigend kan voelen. Een deel van alles wat je doormaakt is het ontdekken dat je in staat bent om een stap voorwaarts te zetten als je eigen liefdevolle ouder en gids.

Het kan ongelofelijk nuttig zijn om op voorhand steun te creëren om je te helpen bij het navigeren door ruige wateren. Dit kan in de vorm van een brief van jouw geautoriseerde zelf voor je menselijke zelf om gelezen te worden in tijden van onzekerheid. Een prachtige ondersteuning kan een bekrachtigd dagboek zijn, waar je jouw successen bijhoudt, wat je door moeilijke tijden heeft geholpen, hoe bepaalde energieën je hebben beïnvloed en wat je heeft geholpen met je ascensie symptomen, of gewoon citaten of woorden van liefdevolle steun waar je naar kunt kijken wanneer je wat extra aanmoediging nodig hebt.


vrijdag 29 mei 2020

Mike Quinsey – Channeling van zijn Hogere Zelf - 29 Mei 2020.


Mike Quinsey
– Channeling van zijn Hogere Zelf -
29 Mei 2020.

Het onderbreken van de normale bezigheden heeft de mensen de kans gegeven om hun leven en waar dat toe leidt, eens diepgaand onder de loep te nemen. Voor velen is het een zorgwekkende tijd, maar het is noodzakelijk om rustig te kunnen zitten en over je toekomst na te denken. Maar weinig mensen beseffen de ware betekenis van wat er gaande is, maar de omstandigheden laten zien hoe onrustig de bevolking is en hoe weinig mensen tevreden zijn met hun leven. Dit komt mede door de onzekerheid wat betreft hun toekomst die nog niet vaststaat, waarbij het gevoel overheerst van “het noorden kwijt te zijn”. Het is zoals je zou kunnen zeggen "een heksenketel" en alles zal duidelijker worden naarmate jullie verder komen, aangezien jullie feitelijk zelf je toekomst creëren.

Vrede ligt binnen jullie handbereik omdat Wereldoorlogen geen optie meer zijn, en naarmate de tijd verstrijkt, zullen er steeds minder confrontaties zijn. Voorbij zijn de tijden van de Grote Machten die de wereld domineren; het is een lange reis geweest, maar nu worden mensen zich bewust van het zinloze bloedvergieten en de vernietiging die oorlog met zich meebrengt. De waarheid omtrent "oorlog" en wie hier baat bij heeft, zal naar buiten komen en jullie zullen ontdekken dat de Illuminati beide kanten tegen elkaar hebben uitgespeeld, terwijl ze profiteren van het financiële voordeel van de wapenleveranties aan beide kanten. De waarheid dient naar buiten te worden gebracht en de verantwoordelijken zullen zich moeten verantwoorden voor wat vaak verschrikkelijke misdaden tegen de mensheid zijn geweest.

George Orwell schreef in 1949 het boek 1984, over een totalitaire samenleving, zeer herkenbaar nu – 28 mei 2020 / Door eventnl

George Orwell schreef in 1949 het boek 1984, over een totalitaire samenleving, zeer herkenbaar nu –

28 mei 2020 / Door eventnl


1984 speelt in een fantasiewereld, maar het valt niet onder het genre fantasy. Er is een andere naam voor dit genre. Dystopie. Een dystopie is het omgekeerde van een utopie. Een dystopie beschrijft een wereld waarin niemand wil leven, maar waarin we volgens de schrijver wel kunnen of zullen gaan leven. Een dystopie bestaat niet zonder een visie op de maatschappij. Er wordt een toekomstbeeld in neergezet, maar eigenlijk gaat het over het hier en nu. Daarom is het dat iedereen direct een beeld heeft bij de vaak gebruikte term Orwelliaans.

1984 gaat over de mechanismen van de totalitaire samenleving. Over het opleggen van de leugen. Over het penetrerende elektronische oog waar geen mens aan ontsnappen kan. De totalitaire staat weet zelfs wat de mensen denken. Daarvoor wordt de gevreesde Thought Police in leven geroepen, ook wel Thinkpol.

Het gewillige volk legt zich in het boek bij de onderdrukking neer. Daar was Orwell bang voor; de volgzame massa. Hij had dat gezien onder het communisme en het nazisme. Mensen willen geen slaaf zijn als je ze ernaar vraagt, maar in de praktijk gedragen ze zich al snel als slaven.

1984 is ook onze wereld. Daarom herkennen we ons in uitdrukkingen als Newspeak en Big brother is watching you. Daarom wordt het boek nog steeds in grote aantallen gelezen. Werd het recentelijk weer verfilmd. En verschijnen er ieder jaar weer studies over.

De visie van Orwell wordt in het eerste hoofdstuk uiteen gezet. Op de eerste bladzijde al staat die inmiddels versleten uitdrukking Big brother is watching you. Het is de slogan op een poster met het gezicht van de mythische leider, Big Brother, onder zijn enorme portret, met de ogen zo geplaatst dat ze je overal lijken te volgen. Als de held van het verhaal, Winston Smith, na de werkdag thuis komt in zijn appartement, klinkt een stem vanaf een metalen plaat aan de muur, met daarin de Telescreen, een soort tv die zowel uitzendt als observeert. De stem kan zachter gezet worden, maar nooit uit. Buiten ligt het Ministerie van de Waarheid; een piramidevormige structuur die, driehonderd meter hoog, uittorent boven de grauwe huizen, en waar de drie partijslogans zichtbaar zijn:

War is peace | Oorlog is vrede

Freedom is slavery | Vrijheid is slavernij

Ignorance is strength | Onwetendheid is kracht

Er zijn nog drie andere piramide-kolossen in de stad: Het Ministerie van de Vrede, dat over oorlog gaat, het Ministerie van de Liefde, waar de martelkamers en de gevangenissen zich bevinden, en het Ministerie van de Overvloed, voor de economische zaken. Wie zo openlijk durft te liegen heeft de absolute macht.

Je liegt. Iedereen weet dat je liegt. Niemand durft er iets over te zeggen.

Dit zijn wat fragmenten uit een publicatie op Ongehoord Nederland.