maandag 27 april 2020

STEL JE VOOR ……………… Chris van Benthem april 2020

STEL JE VOOR ………………
 april 2020 / Door Chris van Benthem

…..Stel je voor dat alle mensen, samen leven in vrede. 
Je zou kunnen zeggen dat ik een dromer ben, maar ik ben niet de enige. 
Ik hoop dat op een dag je je bij ons aansluit en de wereld zal als een eenheid zijn…..

Dit is een bekende tekst van John Lennon uit het liedje ‘Imagine’ https://www.youtube.com/watch?v=VOgFZfRVaww

Deze tekst van de oud-Beatle is misschien wel iets actueler geworden door de crisis waarin we ons nou bevinden. Niet alleen beleven we nu een gezondheidscrisis en later wellicht ook een economische crisis. Maar vooral ervaren we nu bewuster dan ooit hoe groot de sociale, ecologische en spirituele crisis is waarin we ons feitelijk al decennia lang bevinden. We worden wakker uit een verdovende slaap die ons onder druk van de prestatiemaatschappij heeft verblind.

We ontdekken nu meer dan ooit hoe waardevol de onderlinge verbindingen tussen mensen zijn. De 1,5 m samenleving heeft ons wereldwijd duidelijk gemaakt dat echt contact vooral bestaat uit aanraking en/of oogcontact. Skype en Zoom is weliswaar een waardevolle connector gebleken maar legt het af tegen menselijke interactie. Oogcontact is namelijk de directe verbinding tussen twee zielen. Dat raakt de kern van ons samenzijn als mensen aan. In die zin is alleen liefde, eenheid en verbinding tussen mensen van wezenlijk belang.We zien eindelijk dat we de natuur zooooo hard nodig hebben om weer in balans te komen en lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Zonder schone lucht, zuiver water, vruchtbare bodem, zoemende insecten, zingende vogels, bloeiende bloemen, zuurstof producerende bomen etc.  kunnen we als soort niet overleven. Het behoud en herstel van onze ecosystemen is van cruciaal belang voor toekomstige generaties om in voorspoed en geluk op onze ‘living planet’ te kunnen leven. We zien ook hoe ernstig het gesteld is met onze bossen, luchten en oceanen. Gaan we nu echt in actie komen om onze rommel op te ruimen en Moeder Aarde weer te herstellen in oude glorie?

De lock-down zet ons letterlijk stil en dwingt ons bijna tot zelfreflexie. Velen hebben tijd over om na te denken over het leven en in te voelen wat deze periode doet met ons gemoed. We gaan ons zaken afvragen zoals: Waarom overkomt mij deze crisis? Waarom ben ik hier op deze planeet en wat is de zin van mijn leven? Deze zingevingsvragen kunnen het  startpunt zijn van een spirituele zoektocht naar ons ware zijn.

Moet we het roer niet radicaal omgooien richting meer onderlinge verbinding, respect voor de natuur en echte zingeving? Is dit niet het begin van een transformatie op weg naar een hart gedragen bewustzijn?

Stel je voor een wereld in eenheid en liefde.. 
Misschien ben ik wel een dromer, maar ik ben zeker niet de enige….  
Ik hoop dat we op een dag allen samen zijn om deze droom te verwezenlijken.