Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


zaterdag 24 november 2018

Leegheid en Zelfbewustzijn / Van 18 November 2018 / Karma Yoga Daily / Wes Annac


Intuïtieve berichten door Wes Annac van zijn persoonlijke Blog
Het is om jullie geest te helpen te bevrijden
Van 18 November 2018, Karma Yoga Daily

Leegheid en Zelfbewustzijn


Tot op zekere hoogte willen we allemaal de leegte binnenin vullen.
We vullen het met alles wat we kunnen vinden - eten, materiële dingen, alles dat zelfs maar het kleinste beetje plezier brengt - omdat het om de een of andere reden erkennen en leven met de leegte eng is.

Waarom kunnen we niet tevreden zijn met de leegte, het verkennen en ons misschien een paar dingen laten leren? Wat als we, in plaats van zo hard te proberen de leegte te vermijden, proberen te zien wat erin zit?
Er zit niets in, en dat is precies wat ons zo bang maakt.

Van alle aspecten van spiritueel leven om te bespreken, benadrukken spirituele leraren vaak dat ze zich op hun gemak voelen bij het verkennen van de leegte, omdat we daarin de antwoorden vinden die we zoeken. Voor de meesten van ons is het verkennen het laatste wat we willen doen.


Het is verwant aan het springen van een klif zonder te weten of we het redden.

Wat wordt bedoeld met, ik moet mijn gedachten, mijn geest leegmaken? Wat zal ik doen? Waar zal ik aan denken?
Wat voor soort leven zou dat zijn?

Sommige mensen hebben geen idee van deze innerlijke leegte.
Alleen al het noemen ervan zou voor hen gebrabbel zijn, omdat ze het zich letterlijk niet kunnen voorstellen. In hun ogen is het niets meer dan een spirituele poppenkast, een malle vertoning.

Iedereen met een authentieke meditatieve ervaring zal precies weten wat leegte is. Het is de bewustzijnsstaat waarin jullie terechtkomen als jullie ademen, de grillige gedachten tot rust brengt en jezelf laat zitten met niets dan de oneindige leegte die ze gewoonlijk vullen.

Het is vrede, tevredenheid en versterkt ontspanning. In deze staat hebben jullie niets nodig. Elke ons van vervulling die jullie ooit zouden kunnen hopen te vinden in de wereld is overvloedig aanwezig en een mystieke, kwaliteit van een andere wereld is aanwezig tijdens de hele ervaring.

Het is moeilijk uit te leggen, maar comfortabel leven in deze leegte is naar mijn mening de sleutel tot ware vervulling en spirituele gelukzaligheid. Als het waar is dat we spiritueel evolueren of een kantelmoment bereiken en verlicht worden, dan is dit een van de beste routes om te nemen.

Simpel gezegd, we moeten de geest ledigen. Ik pleit niet voor geesteloosheid of anti-intellectualisme, omdat het intellect niet noodzakelijkerwijs is wat we nodig hebben om te rusten. We moeten het ego laten rusten, want anders blokkeert het ons bewustzijn en voorkomt het emotionele volwassenheid.

Jiddu Krishnamurti legt uit dat het ontspannen van onze gedachten kan leiden tot een staat van liefde.

“Totale ontkenning is de essentie van het positieve. Wanneer er ontkenning is van al die dingen die het denken psychologisch heeft teweeggebracht, dan pas is er liefde, dat is mededogen en intelligentie." (1)

Volgens Bodhidharma is leegte het bewustzijn van de Boeddha.

"Om te weten dat de geest leeg is, is de Boeddha te zien. De Boeddha’s van de tien richtingen hebben geen geest. Om geen geest te zien, is de Boeddha te zien." (2)

Hij vertelt ons ook:

“De essentie van [de geest's] functie is leegte.
En leegte is in wezen onbeweeglijk." (3)

Franklin Merrell-Wolff legt uit dat leegte moeilijk te begrijpen is voor het ego.

"Deze Leegte is Absolute Volheid maar als zodanig nooit te begrijpen vanuit het perspectief van egoïstisch bewustzijn." (4)

Hij vertelt ons over zijn ervaring met de leegte.

“Ik zag dat echte Erkenning eenvoudig een realisatie van Niets is, maar een Niets dat absoluut substantieel en identiek is met het ZELF. Dit was de laatste wending van de Sleutel die de Deur opende.

“Ik merkte dat ik tegelijkertijd identiek was aan de Leegte, de Duisternis en de Stilte, maar realiseerde ze als volkomen, hoewel onuitsprekelijk, Volheid, in de betekenis van Substantie, Licht, in de betekenis van Verlichting en Geluid, in de betekenis van zuivere Betekenis en Waarde. De verdieping van het bewustzijn die onmiddellijk volgde, is eenvoudig ondenkbaar en veel meer dan de mogelijkheid van adequate vertegenwoordiging." (5)

"De kritieke fase in de transformatie", schrijft hij, "is de realisatie van het 'ik' als nul. Maar meteen breidt dat 'ik' zich uit in een onbeperkte dikte. Het is alsof het 'ik' de hele ruimte wordt.

"Het Zelf is niet langer een paal of een brandpunt, maar het bestrijkt overal naar buiten, in een soort ongepolariseerd bewustzijn, dat zowel de eigen identiteit als de objectieve inhoud van het bewustzijn is. Het is een onmiskenbare transcendentie van de subject-objectrelatie." (6)

Ik kon alleen maar hopen dat ik op een dag dieper zou gaan dan Franklin en andere leraren. Het vereist natuurlijk toewijding, extreme discipline en liefde voor de reis. Eén meditatiesessie is misschien genoeg om jullie geest te kalmeren en een beetje inzicht te krijgen; maar als jullie naar de plaatsen willen gaan die Franklin en anderen beschrijven, kunnen jullie er maar beter voor een lange termijn in blijven.

Voorstanders van psychedelica zeggen dat die medicijnen jullie naar dezelfde plek kunnen brengen - of een intensere plek - zonder de noodzaak om het leven om hen heen te bouwen. Die leerplanten en -stoffen kunnen voor nieuwsgierige zoekers snel van pas komen, maar of jullie ze nu gebruiken of niet, het is het beste julliezelf toe te vertrouwen aan het innerlijke werk.

De effecten van psychedelica zullen uiteindelijk vervagen. Door jullie toe te wijden aan het spirituele pad, kunnen jullie duurzame vrede, het gewaar zijn van het zelf en een hoger bewustzijn creëren. Als jullie besluiten om deze route te volgen, raad ik jullie ten zeerste aan om de werken van Franklin Merrell-Wolff, Jiddu Krishnamurti en soortgelijke docenten te lezen.

Ze smeken allemaal ons om aan onszelf te werken in plaats van extern spiritueel bewustzijn te zoeken. Elk pad, als het voldoende wordt onderzocht, kan leiden tot een diepgaand begrip van de leegte die we vaak vermijden.

Bedankt voor het lezen.

Wes Annac publiceert ook via de Weekly Awareness Guide, een geschreven document via e-mail wekelijks gedistribueerd dat door Wes Annac wordt aangeboden ad $ 11,11 per maand. https://karmayogadaily.com/9129-2/

Foto: Pixabay

Bovenstaande is geschreven voor de 371ste uitgave van de Weekly Awareness Guide.

Deel vrijelijk, geen auteursrechten

Over de schrijver:

Wes Annac,  van openhartige rebel naar Karma Yoga Daily, ergens in de twintig, ik ben een schrijver, blogger, podcaster met een interesse in spiritualiteit, de omgeving, activisme, muziek  en andere geweldige dingen.
Nu werk ik met Karma Yoga Daily, een nieuwsblog toegewijd om dagelijks wijsheid te delen.

Het persoonlijks blog dat ik doe, is ook heel geweldig.

Volg mij op:  Facebook (Wes Annac, Karma Yoga Daily) and
                        Twitter (Wes Annac)

Als u, jij, jullie hebben genoten van dit bericht en mijn werk willen ondersteunen, overweeg alstublieft een bijdrage te sturen via  PayPal to wesremal@yahoo.com.

Bronnen:

(1) Krishnamurti Foundation Trust, “Krishnamurti: The Core of His Teachings,” 1980, downloaded from http://www.katinkahesselink.net/kr/core.htm, 4 Nov. 2007.

(2) Red Pine, trans., The Zen Teachings of Bodhidharma. Port Townsend, WA, Empty Bowl, 1987, 24.

(3) Ibid., 22.

(4) Franklin Merrell-Wolff, Pathways Through to Space. A Personal Record of Transformation in Consciousness. New York: Julian Press, 1973, 12.

(5) Franklin Merell-Wolff, Philosophy of Consciousness without an Object. Reflections on the Nature of Transcendental Consciousness. New York: Julian Press, 1973, 36-7.
(6) Ibid., 38-9.

Vertaald voor wakkermensen door Anja