Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


vrijdag 7 september 2018

KARMA YOGA UITGEWERKT – Deel 1 / Van 31 Augustus 2018, Karma Yoga Daily / door Wes Annac

Intuïtieve berichten door Wes Annac van zijn persoonlijke Blog
Het is om jullie geest te helpen te bevrijden
Van 31 Augustus 2018, Karma Yoga Daily

KARMA YOGA UITGEWERKT – Deel 1

Beschreven in de Bhagavad Gita, is karma yoga een spiritueel pad samengebracht voor het helpen van anderen als een vorm van meditatie en een manier om verlichting te bereiken.
Studenten op dit pad leven een leven van dienstbaarheid, wat hun karma in balans brengt en het geeft hen een doel om na te streven.

Het klinkt misschien eenvoudig, maar het is een onverzettelijk pad alleen bedoeld voor degenen die hun hart en ziel ervoor in kunnen zetten.
Meditatie is makkelijk wanneer je het eenmaal onder de knie krijgt; Je best doen om mensen te helpen is minder makkelijk.

Kunnen jullie je de impact voorstellen van miljoenen mensen die iets doen dat zelfs maar een beetje lijkt op karma yoga? Wat denken jullie dat er zou gebeuren als wij voor één dag stopten met elkaar te haten en probeerden om elkaar te helpen om voorspoed te hebben?

Naar mijn mening is dit wat we nodig hebben. Geen oorlog, haat of politieke, raciale of religieuze verdeeldheid. We hebben liefde en onzelfzuchtige dienstbaarheid op wereldwijde schaal nodig.

Dit is deel 1 van een serie over karma yoga die ik voor dit blog zal schrijven. In deze serie deel ik zoveel mogelijk informatie over karma yoga als ik kan, terwijl ik mijn gedachten geef over wat wij lezen. Wij zullen passages opnieuw bekijken die jullie eerder hebt gelezen als jullie het schrijfwerk op deze blog volgen of in de Weekly Awareness Guide.

Voor mij zijn ze de moeite van het herlezen waard. Ik ben dol op lezen (en schrijven) over karma yoga omdat de lessen me helpen om een positievere kracht in mijn leven te zijn, terwijl ik wijsheid deel met iedereen die het wil horen. Ik kan dit pad niet genoeg aanbevelen voor iedereen die zichzelf wil verbeteren of gewoon gelukkiger wil zijn.

In de Bhagavad Gita legt Sri Krishna uit dat een beetje karma yoga een lange weg kan gaan.

"Als jullie [de methode van de yoga van actie] kunnen begrijpen en volgen, zullen jullie in staat zijn om de ketenen van verlangen te doorbreken die jullie aan de daden binden. In deze yoga wordt zelfs de mislukte poging niet verspild. Evenmin kan het een tegengesteld resultaat opleveren.

"Zelfs een beetje oefenen van deze yoga zal jullie redden van het verschrikkelijke wiel van wedergeboorte en dood. In deze yoga is de wil alleen gericht op één ideaal. Wanneer een mens dit onderscheid mist, dwaalt zijn wil in alle richtingen, naar ontelbare doelen. "(1)

"Werk", zegt hij, "is heilig wanneer het hart van de werker vaste vorm aanneemt voor de hoogste staat". (2)

Wat we ook doen, hij raadt aan om het aan het onbekende aan te bieden.

"Welke actie dan ook, Voeding of aanbidding, welk geschenk dan ook die jullie aan een ander geven; Wat jullie dan ook plechtig beloven Aan het werk van de Spirit ... Leg deze ook als offers voor me. "(3)

Hij legt uit dat het afstand doen van actie moeilijk is zonder karma yoga.

"Het is moeilijk om actie op te geven Zonder de yoga van actie te volgen. Deze yoga zuivert De mens van de meditatie en brengt hem spoedig naar Brahmaan [God]. "(4)

Hij vertelt ons dat de "yoga van actie" een persoon verwijdert van de vruchten van hun acties, waardoor ze "rustig" worden.

"Laat hem die In meditatie zou klimmen Naar hoogten van de hoogste Unie met Brahmaan voor dit pad  De yoga van actie nemen: Wanneer hij dan Die hoogte van eenheid nadert zullen Zijn daden van hem afvallen, Zijn pad zal rustig zijn. "(5)

Deze passages schilderen karma yoga af als een geavanceerd pad dat, hoewel moeilijk, jullie karma uitroeit en jullie in gelukzaligheid achterlaat. Andere paden helpen op hun eigen manier, maar deze kan jullie geloof serieus testen.

Kunnen we mensen helpen zonder te geven om wat we eruit krijgen? Kunnen we onbaatzuchtig zijn, of ligt het in onze aard om egocentrisch te zijn? Wat is een meer bevredigende manier van leven? Karma yoga zal deze vragen en meer oproepen. Vooral als je een muur hebt geraakt en het gevoel hebt dat iets in je leven moet veranderen, zijn dit belangrijke vragen om te stellen.

Als jullie jezelf spiritueel beschouwen, kan onzelfzuchtige dienstbaarheid als pad naar verlichting motiveren. Hoewel we ons concentreren op de spirituele kant van karma yoga voor deze serie, hebben jullie natuurlijk geen behoefte aan spiritualiteit om jullie te inspireren om mensen te helpen. Jullie kunnen die inspiratie vinden, ongeacht jullie overtuigingen of het gebrek daaraan. Om eerlijk te zijn, helpt het echter om ergens in te geloven.

Zarathoestra vertelt ons dat "de leer van goedheid aan de mensheid meer in het bijzonder is het zelf doen van goede werken." (6)

Begrijpelijkerwijs, voor aanhangers van de yoga van actie, ontmoedigt hij uitstelgedrag:

“Stel geen goed werk uit tot morgen wat jullie vandaag kunnen doen”.(7)

Sri Krishna legt uit dat het beter is om afstand te doen van actie (dat wil zeggen zich toe te vertrouwen aan meditatie) of julliezelf  eraan te wijden om het te mijden.

"Actie die terecht wordt verworpen, brengt vrijheid: actie die op de juiste manier wordt uitgevoerd, brengt vrijheid: Beide zijn beter Dan gewoon het mijden van actie." (8)

"De wijze", vertelt hij ons, "ziet kennis en actie als één: Zij zien het waarachtig. Neem beide paden En betreed het tot het einde: Het Einde is hetzelfde. Daar Ontmoeten de volgers van actie, de zoekers naar kennis in gelijke vrijheid. "(9)

Hij vertelt ons dat studenten van karma yoga het lichaam, de geest en de zintuigen als 'instrumenten' zien.

"Voor de volgeling van de yoga van actie, Het lichaam en de geest, De zintuigen en het intellect Zijn alleen instrumenten: Hij kent zichzelf anders dan het instrument En zo wordt zijn hart zuiver." (10)

Hij beschrijft de kwaliteiten van iemand die echt toegewijd is aan het pad.

"Hij die de taak uitvoert Voorgeschreven door plicht, Niets gevend om de vruchten van de actie, Hij is een yogi, een echte sannyasin. Maar hij die Zijn belofte tot op de letter volgt Door louter afzien: Geen vuur aanstekend Bij het rituele offeren, excuses makend voor vermijding van werk, Hij is geen yogi, Geen ware sannyasin. "(11)

De Boeddha legt de basisfilosofie van de meeste religies uit.

Van welk nut zijn woorden van wijsheid voor de man die niet verstandig is? Van welk nut is een lamp voor een man die blind is? Hoor de essentie van duizenden heilige boeken: anderen helpen is deugd: anderen kwetsen is zonde. "(12)

 Zo simpel is het. Als jullie spiritueel willen uitblinken of jullie beter willen voelen, is het pad niet zo complex. Het is zelfs geen pad, hoewel ik het in dit artikel als zodanig heb beschreven. De enige reden waarom we er in filosofische termen over praten en het een mooi klinkende naam geven, is omdat dat de beste manier is om mensen te helpen de waarde van zelfloosheid te begrijpen.

Zodra jullie het begrijpen en het in jullie leven opnemen, verliezen jullie de behoefte aan een geloofssysteem; zelfs eentje die jullie in de eerste plaats heeft geïnspireerd. Jullie doen gewoon het werk, met geen andere motivatie behalve jullie verlangen naar dienstbaarheid, zelfverbetering en / of spirituele evolutie.

Jiddu Krishnamurti en andere leraren hebben dit idee op veel meer welbespraakte manieren gecommuniceerd. Zij vertellen ons dat de antwoorden op onze grootste vragen buiten de eindeloze constructies van de geest leven. Één van die constructies kan een pad zijn dat jullie heeft geïnspireerd om jullie leven te veranderen. Het was een brug die jullie niet langer nodig hadden, dat jullie kunnen laten gaan of om toch inspiratie van op te doen.

In het volgende deel vernemen wij over de mystieke Sri Ramakrishna uit de 19e eeuw (en andere leraren) over dienstbaarheid en de aanwezigheid van God in alles. Deze passages hebben vanzelfsprekend religieuze connotaties en ik raad jullie aan om alles wat voor jullie werkt aan te nemen en de rest weg te gooien. (op zij te zetten)

Zoals de Boeddha hierboven zei, komt het er allemaal op neer mensen te helpen en af te zien van het kwetsen van iemand. Dit is een basisidee dat bijna iedereen met een geloof of gebrek aan geloof het waarschijnlijk mee zou zijn.

Bedankt voor het lezen.


Bronnen:
(niet vertaald) [Ibid. Afkorting van ibidem betekent aldaar]

 1. Swami Prabhavananda and Christopher Isherwood, trans., Bhagavad-Gita. The Song of God. New York and Scarborough: New American Library, 1972; c1944, 39.
 2. Ibid., 47.
 3. Ibid., 84.
 4. Ibid., 57.
 5. Ibid., 63.
 6. Duncan Greenlees,  trans. The Gospel of Zarathushtra. Adyar: Theosophical Publishing House, 1978, 11.
 7. Ibid., 113.
 8. Swami Prabhavananda and Christopher Isherwood, trans., Bhagavad-Gita. The Song of God. , 56.
 9. Ibid., 57.
 10. Ibid., 58.
 11. Ibid., 62-3.
 12. Juan Mascaro, trans. The Dhammapada. Harmondsworth, Penguin Books, 27.
Deel vrijelijk, geen auteursrechten

Over de schrijver:

Wes Annac,  van openhartige rebel naar Karma Yoga Daily, ergens in de twintig, ik ben een schrijver, blogger, podcaster met een interesse in spiritualiteit, de omgeving, activisme, muziek  en andere geweldige dingen.
Nu werk ik met Karma Yoga Daily, een nieuwsblog toegewijd om dagelijks wijsheid te delen.
Het persoonlijks blog dat ik doe, is ook heel geweldig.

Volg mij op:  Facebook (Wes Annac, Karma Yoga Daily) and
                       Twitter (Wes Annac, https://twitter.com/love_rebellion)

Als u, jij, jullie hebben genoten van dit bericht en mijn werk willen ondersteunen, overweeg alstublieft een bijdrage te sturen via  PayPal to wesremal@yahoo.com.

Vertaald voor wakkermensen door Anja