Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


vrijdag 7 september 2018

Belangrijke valuta's over de hele wereld zijn in "Complete Meltdown" aangezien de $ 63 biljoen EM Schuldenzeepbel Uiteen Barst / door Michael Synder / 4 September 2018

Belangrijke valuta's over de hele wereld zijn in "Complete Meltdown" aangezien de $ 63 biljoen EM Schuldenzeepbel Uiteen Barst
door Michael Synder / 4 September 2018


 (Michael Synder)  Het wachten op de volgende wereldwijde financiële crisis is voorbij. Belangrijke valuta's over de hele wereld bevinden zich in een "doodsspiraal", veel wereldwijde aandelenmarkten zijn aan het crashen en de economische activiteit begint in een flink aantal landen met een ongelooflijke snelheid af te nemen. In de afgelopen 16 jaar is de schuldenzeepbel van de opkomende markten gegroeid van 9 biljoen dollar tot 63 biljoen dollar. Ja, dat lees je goed.


Nu is de zeepbel van de opkomende markten aan het imploderen, en als gevolg daarvan bevinden valuta's van opkomende markten over de hele wereld zich in "complete meltdown". In feite zijn ten minste 20 verschillende valuta's tot nu toe met dubbele cijfers gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar in 2018, en niemand weet precies wat er vervolgens zal gebeuren.

U kunt in de verleiding komen om te denken dat dit een goede zaak voor de Verenigde Staten moet zijn, omdat de waarde van de Amerikaanse dollar is gestegen, maar dat is het niet.

Tijdens de "bloeiperioden" werden biljoenen dollars geleend door opkomende markteconomieën, en een hoog percentage van deze leningen was in Amerikaanse dollars. Nu hun valuta's instorten, zal het veel meer lokale valuta in beslag nemen om die in Amerikaanse dollars geleende schulden te betalen, en een groot deel van hen gaat slecht worden.

Dat betekent dat veel financiële instellingen hier in de Verenigde Staten en meer in Europa uiteindelijk enorme stapels dubieuze schulden zullen hebben en dat de verliezen potentieel astronomisch kunnen zijn.

De dominostenen beginnen te vallen, en zelfs de reguliere media geven toe dat we er slecht aan toe zijn. Het volgende komt bijvoorbeeld uit een CNBC-artikel getiteld  "De crisis in de opkomende markt is terug. En deze keer is het serieus " ...

"De crisis heeft landen over de hele wereld overspoeld - van economieën in Zuid-Amerika tot Turkije, Zuid-Afrika en enkele van de grotere economieën in Azië, zoals India en China. Een aantal van deze landen zien hun valuta dalen tot recordniveaus, hoge inflatie en werkloosheid, en in sommige gevallen escalerende spanningen met de Verenigde Staten.

Als ik zeg dat de wereld sinds de laatste financiële crisis de grootste schuldenlast heeft gehad in de geschiedenis van de mensheid, overdrijf ik het zelfs niet een beetje.

De schuldenzeepbel in de opkomende markten is nu drie keer groter dan in 2007 en is zeven keer groter dan in 2002. Hier is meer  van CNBC ...

Opkomende markten worden ook zwaar geteisterd door schulden en een sterkere dollar maakt het moeilijker voor hen om deze schuld te betalen. Volgens de laatste gegevens van het Institute of International Finance steeg de schuld in opkomende markten, waaronder China,  van $ 9 triljoen in 2002 tot $ 21 triljoen in 2007 en tenslotte tot $ 63 triljoen in 2017 .

Natuurlijk zou deze bubbel gaan barsten.

Iedereen met een half brein had dat moeten kunnen zien.

Nu hebben we een complete crisis in onze handen, en niemand lijkt enig idee te hebben hoe het op te lossen.

Zoals  Charles Hugh Smith  heeft opgemerkt, zijn valuta's van opkomende landen over de hele wereld 'in complete meltdown' ...

Zoals de onderstaande grafiek illustreert, zijn veel valuta's over de hele wereld in complete meltdown. Dit is niet normaal.  Landen die te veel lenen, te veel uitgeven en te veel van hun valuta afdrukken om een ​​illusie van solvabiliteit te genereren, ervaren uiteindelijk een valutacrisis doordat beleggers en handelaren hun vertrouwen in de valuta verliezen als een opslag van waarde, dat wil zeggen het vertrouwen dat het de dezelfde (of meer) koopkracht in een maand die het vandaag heeft.

Dit is de grafiek waarnaar Charles Hugh Smith in dat citaat verwijst ...Ik ben er niet zeker van of ik zelfs de woorden heb om het financieel bloedbad van die omvang te beschrijven.

Omdat de financiële markten hier in de Verenigde Staten nog niet zijn gecrasht, lijken de meeste Amerikanen op dit moment niet echt bezorgd over deze crisis. Maar dat is een vergissing. Deze meltdown is begonnen met de zwakkere naties, maar uiteindelijk is wat we zien een "ontrafeling"  van het hele wereldwijde financiële systeem ...

"Het feit dat zoveel valuta tegelijkertijd in een meltdown zitten, vertelt ons dat het wereldwijde financiële systeem zich ontrafelt en snel ontrafelt. Dit is een symptoom van een dodelijke ziekte.  Valuta's weerspiegelen allerlei soorten financiële informatie; ze zijn vergelijkbaar met het nemen van de polsslag van een economie: handelsbalans, schuldniveaus, rentetarieven, beleid van centrale banken, fiscaal beleid, enzovoort.

Het wereldwijde financiële systeem is onderling verbonden, maar dit is geen uitvoerbaar excuus voor de meltdown.  De algemene verklaring die rond gaat, is dat valutadelastie is als de griep: de ene valuta krijgt het, en vervolgens verspreidt het zich naar andere zwakke valuta's.

Deze diagnose is misleidend. Wat er feitelijk aan het gebeuren is, is het ongekende uiteenspatten van de wereldwijde zeepbel van schulden en activa van het afgelopen decennium, en deze legt eerst de schuldenlast bloot aan de meest schuldige, over-uitgemolken en slecht geleide landen, hetzij via koersdalingen of meltdowns in valuta's.

Eerder vandaag hebben we geleerd dat de Zuid-Afrikaanse economie  officieel in een nieuwe recessie is beland. Deze crisis verspreidt zich zeer snel en de Verenigde Staten zullen niet immuun zijn voor wat er gebeurt. Dit is een punt dat Charles Hugh Smith heel goed maakte  toen hij zijn meest recente artikel onthulde ...

De illusie dat de VS immuun is voor het ontrafelen van schulden en activawaarderingen, zal niet duren.  Wanneer de standaardwaarden zich opstapelen, nemen ook de verliezen toe en wanneer er zeepbellen uiteenspatten, dalen de inkomsten en uitgaven. Hoewel weinigen het lijken op te merken, wordt bijna de helft van de winsten van de S & P 500-bedrijven overzee verdiend.

De overtuiging dat Amerikaanse markten op de een of andere manier zijn losgekoppeld van de mondiale markten en immuun zijn voor het herprijzen van risico's, schulden, activa en valuta's, is magisch denken.

Ik ben er volledig van overtuigd dat we een belangrijk keerpunt hebben bereikt.

Al een aantal jaren leek het alsof de dingen "beter" werden, maar het was grotendeels een illusie. Onze belachelijk hoge levensstandaard werd gefinancierd door de grootste schuldvraag in de geschiedenis van de wereld en het was onvermijdelijk dat er een dag van afrekening zou komen.

Nu die dag van afrekening op de deur klopt, is onze samenleving volledig en onvoorbereid op wat er vervolgens gaat gebeuren.


Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op  The Economic Collapse Blog

Over de auteur
Michael Snyder  is een nationaal gesyndiceerde schrijver, media-persoonlijkheid en politiek activist. Hij is uitgever van  The Most Important News  en de auteur van vier boeken, waaronder  The Beginning Of The End  en  Living A Life That Really Matters.

Vertaling: wakkeremensen.blogspot.nl


Wij vragen om uw ondersteuning
Lieve mensen, wanneer u ons werk waardeert, vragen wij u te overwegen
 ons te ondersteunen door middel van een vrijwillige donatie.
Meer informatie over het doneren kunt u HIER vinden.

Alvast bedankt, Ine & Martien