Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


zondag 19 augustus 2018

Heavenletter 6406: Wat Betekent Vrijheid? /10 Augustus 2018


Brief uit de Hemel
Wat Betekent Vrijheid?
10 Augustus 2018


God zei:

Geliefden, de manier waarop jullie waarnemen wordt gevormd vanuit waar jullie zitten of waar jullie staan. Jullie hebben jullie eigen bereik van zien. Jullie zien het vanuit jullie standpunt. Jullie kunnen op iets dol zijn zoals het is, of jullie kunnen geen tolerantie hebben voor iets op de manier waarop het afhankelijk is van waar jullie er naar kijken.
Kan het leven geen eerlijk spel zijn, of moet het leven worden verboden?

Jullie kunnen jullie blik zien als solide en met beide benen op de grond, maar iemand anders die er anders naar kijkt, is net zo overtuigd als jij bent van de juistheid. Hetzelfde gelezen boek wordt gezien als prachtig of niet de moeite van het lezen waard. Dezelfde kleur, misschien geelgroen (chartreuse), kan de favoriete kleur zijn en voor iemand anders, de minst favoriete. Er is gezegd dat er geen rekening is gehouden met smaken.


Iedereen op aarde observeert wat hij/zij observeert. Maakt iemand echt een beslissing, of is iedereen gelegerd waar hij/zij toevallig is?
Het uitzicht vanaf de onderkant van de brug is niet identiek aan het uitzicht vanaf de top van de brug. Iedereen kan alles anders peilen dan jullie.

Voor één zoon kan wiskunde vreugde zijn. Voor een ander kan grammatica of het repareren van auto’s het zijn, enzovoort. Moet er maar één juiste temperatuur zijn? Moeten alle mensen dezelfde hoogte hebben? Moet al het graven alleen maar diep zijn?

Wat moet alles in de weg staan en door wiens zeggenschap?

Is er iets wat het lijkt? Is deze boom die jullie aanraken dezelfde boom waartegen jullie vriend leunt?

Oh ja, het leven zelf lijkt een mengelmoes te zijn, of is iedereen gewoon in de war of kan iedereen op zijn eigen manier correct zijn?

Zien twee mensen hetzelfde of begrijpen ze überhaupt hetzelfde? Is er een reden waarom een tweetal wel of niet moet? En hoe weten jullie dit?

Is de wereld ondersteboven, of is het elke persoon die er is en wat maakt het toch uit?

Moet iemand zijn/haar kijk of visie op het leven hetzelfde zijn?
Waarom moet iedereen hetzelfde zien of hetzelfde verhaal vertellen en waarvoor? Aan welke draad hangt het verhaal?

Is er enige reden waarom wat het meest voor jou/jullie broer (zuster) betekent, het meeste voor jou/jullie moet betekenen? Als er ja gezegd wordt, door het waarom van goddelijk recht zou dat dan zijn? Alleen omdat…..? Omdat jullie willen dat het is, en dat is dat? Kan het ook zijn dat geen twee mensen hetzelfde hoeven te zien? Kan het niet ook aanvaardbaar zijn dat iedereen ziet zoals hij/zij ziet? Kan dit ook zijn wat er wordt bedoeld met als er wordt gezegd dat er ruimte is voor iedereen in de Herberg?

Wie is het die zegt dat iedereen het erover eens moet zijn?
Tirannen misschien? Hoogwaardigheidsbekleders of de verontwaardigde? Wie zou dezelfde bril op de juiste manier opzetten of ze op dezelfde klokslag twaalf uur ’s middags afzetten?

Exactheid hoeft niet in dezelfde dosis te worden uitgelicht, nietwaar?
Wat betekent vrijheid eigenlijk? Vrijheid moet inderdaad variatie toestaan. Vrijheid kan niet sommige omvatten en anderen uitsluiten.
Door wiens zeggenschap?

Evenmin moet alles massaal zijn, noch moet iets toegeëigend worden en iets anders niet en door wiens zeggenschap of niet?

Ik zeg leef en laat het leven en laat de klokken luiden. Ik zeg niet om te dicteren of gedicteerd te worden. Is vrijheid niet wenselijker dan gevangenschap? Wie is vrij om andermans vrijheid te weigeren?
Door wiens zegje dan?

Vertaald door: Anja


Geciteerd wordt een deel van de tekst
van dit lied gezongen door Ella Fitzgerald.

I like bananas and you like banahnahs
I say Havana and I get Havahnah
Bananas, banahnahs Havana, Havahnah
Go your way, I'll go mine