Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


dinsdag 28 augustus 2018

800 Joden, christenen, moslims zingen 'One Love' in Jeruzalem / 27 augustus 2018 / Door Steve Beckow

800 Joden, christenen, moslims zingen 'One Love' in Jeruzalem
27 augustus 2018 / Door Steve Beckow

Koolulam massaal zang evenement in Tower of David Museum voegt zich bij verschillende stemmen in een show van eenheid die samenvalt met de islamitische feestdag van Eid al-Fitr.

Abigail Klein Leichman, Israël 21C, 8 juli 2018,
Vijf minuten voor middernacht op 14 juni 2018 wachtten ongeveer 800 mensen op het Jeruzalem Tower of David Museum.

Joden, moslims en christenen, jong en oud, de meesten van hen vreemden voor elkaar, ze verlieten een nachtrust voor de kans om Bob Marley's "Eén liefde" in drie talen en driedelige harmonie te zingen als een show van eenheid uit Israël.

Het evenement werd georganiseerd door Koolulam, een sociaal muzikaal project dat maar liefst 12.000 mensen tegelijk verzamelt, vanuit een breed Israëlisch spectrum, om een ​​gezamenlijke zangproductie te filmen voor delen op Facebook, YouTube en WhatsApp.


Deelnemers aan het Koolulam sociaal muziekproject in het Tower of David Museum.
 Foto door Ricky Rachman

De ongewone timing van deze speciale massale zangbijeenkomst was niet toevallig.

Die avond was Eid al-Fitr, een feestdag die het einde betekende van de Ramadan, de islamitische maand van vasten en introspectie, en het bezoek van Kyai Haji Yahya Cholil Staquf, secretaris-generaal van Nahdlatul Ulama, de grootste moslimorganisatie ter wereld met meer dan 60 miljoen leden.

Staquf had een Koolulam-video gezien en contact opgenomen met de organisatie om te zeggen dat hij naar Israël zou komen en deel wilde uitmaken van een interreligieuze sociaal muziekevenement. Toevallig wilden de Toren van David en Jerusalem.com (een website die persoonlijke en virtuele rondleidingen door Jeruzalem aanbiedt) een dergelijke gebeurtenis sponsoren, zegt Koolulam medeoprichter en algemeen directeur Michal Shahaf Shneiderman.

"Het was een verbazingwekkende samenvloeiing en het past bij onze agenda dat elke persoon deel kan uitmaken van onze evenementen, ongeacht waar hij vandaan komt of wat hij gelooft," zegt ze. "En wat is er mooier dan deze historische locatie om mensen van drie religies samen te laten zingen in het Engels, Hebreeuws en Arabisch?"

Shneiderman zegt dat Koolulam contact heeft opgenomen met moslim- en christengroepen die mogelijk geïnteresseerd zijn om deel te nemen. "Gelukkig kwamen ze allemaal en zongen met ons mee."

Uitverkocht in 7 minuten

Koolulam tickets zijn altijd snel uitverkocht, maar er waren minder tickets beschikbaar dan normaal vanwege ruimtebeperkingen bij de Tower of David. Ze waren in zeven minuten weg - en de in Jeruzalem wonende Gaby Shine Markowitz was teleurgesteld, maar niet lang.

"Mijn dochter is betrokken bij Kids4Peace en ze bieden tickets aan die ze voor de families hadden gekocht, dus ik ging met mijn 11-jarige dochter en mijn neef," vertelt Markowitz aan ISRAEL21c.

De starttijd om middernacht bracht haar niet in de war. "Er zijn niet veel dingen als een jonge moeder waar ik mijn slaap voor zou opgeven, maar we vonden het zo mooi dat we besloten om het te doen. Als een Israëliër en als iemand die dol is op zingen, vind ik het een geweldig initiatief. En het was absoluut ongelooflijk."

Koolulam's bemanning en oprichters - Ben Yefet, Michal Shahaf Shneiderman en Or Taicher - leiden de gebeurtenissen als een uurwerk.

Nadat de menigte het oude citadel-gedraaide-museum van de geschiedenis van Jeruzalem was binnengegaan, werden hen de tekstbladen overhandigd en verdeeld in soprano-, alt- en baritongroepen om de volgende 45 minuten hun onderdelen te leren.

"De Toren van David is een prachtige plek en ze hebben de lichtshow laten gaan toen we binnenkwamen, dus het was een elektrische sfeer", herinnert Markowitz zich.

Staquf, samen met frater Franz von Sales en de Israëlische interreligieuze activist Rabbi Yakov Nagen, gaf groeten en zegeningen aan de bijeenkomst.

Van links, Kyai Haji Yahya Cholil Staquf, frater Franz von Sales en Rabbi Yakov Nagen op
het Koolulam-muziekevenement in Tower of David, juni 2018. Foto door Ricky Rachman

Toen sopranen, alten en baritons opnieuw samenkwamen rond het podium, voerde Yefet vijf takes uit van 'One Love' die alle 800 stemmen combineerde.

"We waren om half vier klaar, maar het voelde als het midden van de dag", zegt Markowitz, die om 4:03 in de video te zien is.

"Het was zo'n bruisende, energieke atmosfeer. De ogen van mijn dochter straalden. Ze zei: 'Mam, dit is de meest verbazingwekkende ervaring.' Het was een voorrecht deel uit te maken van Joden, christenen en moslims die samen in Jeruzalem zongen in de nacht van Eid.'

Partners in de samenzang waren de Interfaith Encounter Association, Coexistence Trip Initiative, Tiyul-Rihla, het World Jewish Congress, Bayt ar-Rahmah en vele andere lokale en internationale organisaties die betrokken zijn bij interreligieuze relaties.

Michal Lichtman, oprichter van Jerusalem.com, legt uit dat het muzikale evenement Koolulam de perfecte gelegenheid voor haar was om haar langetermijnvisie te realiseren "het verspreiden van goede energie door geluid van een plaats die alle religies omvat" om de herinnering aan haar man te eren.

Regisseur van het Tower of David Museum, Eilat Lieber, zei dat ze de gelegenheid om zoveel mensen over de hele wereld samen te brengen, heeft verwelkomd door het promoten van boodschappen van vrede, respect en vriendschap."


Vertaling: wakkeremensen.blogspot.nl