Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


zaterdag 16 juni 2018

Dagtekst van Zaterdag 16 juni 2018 door Omraam Mikhael Aivanhov


Dagtekst van Zaterdag 16 juni 2018
door Omraam Mikhael Aivanhov

De realiteit - wat wij zo noemen is altijd een subjectief begrip

"Wat iedereen ‘de realiteit’ noemt, komt overeen met de bewustzijnsgraad die iemand heeft kunnen bereiken en die hem een bepaalde perceptie van de mensen en de dingen geeft. Je zal zeggen dat wanneer men over de realiteit spreekt, het over iets objectiefs gaat, iets buiten onszelf, iets waarover iedereen het eens kan zijn. Ogenschijnlijk is dat zo, maar slechts ogenschijnlijk. Want de objectieve realiteit, wat die ook moge zijn, moet noodzakelijkerwijs via onze subjectiviteit gaan om aangeraakt, gevoeld en gekend te worden. Niemand is ooit een gevoelloze en koude spiegel van de realiteit.

Hoe groot onze wens tot objectiviteit ook mag zijn, we passen de realiteit aan, we voegen er altijd iets aan toe, of doen er iets aan af. Altijd heeft de subjectiviteit de overhand. Zet meerdere schilders voor hetzelfde landschap, ze zullen beslist niet allemaal hetzelfde schilderij maken, want er zijn psychische factoren die maken dat ze niet hetzelfde zien. Wanneer men dus spreekt over ‘de realiteit’, spreekt men vaak slechts over zichzelf."

Omraam Mikhael Aivanhov
http://www.prosveta.com/