Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


donderdag 10 mei 2018

De Raad: Realiteit / 8 mei 2018 / Ron Head

De Raad:
  Realiteit
8 mei 2018 / Ron Head

Is jullie wel eens verteld dat jullie de realiteit onder ogen moeten zien? Of dat jullie de werkelijkheid moeten zien? Of dat jullie je greep op de werkelijkheid verloren hebben? Natuurlijk, degene die jullie dit verteld hebben gingen er van uit dat zij greep hadden op de werkelijkheid en jullie niet. Laten we deze werkelijkheid, die sommigen denken te hebben, eens onderzoeken.

Als voorbeeld. Stel je voor dat je met een vriend aan het winkelen bent in een warenhuis. Wanneer jullie naar buiten lopen, de zonneschijn in, zien jullie een moeder met haar zoon weglopen van een vijver in het park. De zoon heeft een stralende lach op z’n gezicht. Toen jullie in de winkel waren hadden jullie geen idee van deze werkelijkheid. Het is mogelijk dat jullie realiteit de moeder of de zoon helemaal niet bevatte. Zelfs nu hebben jullie geen idee van wat de jongen gezien heeft wat hem zo opwond. Jullie weten niet wat er zich in de vijver bevindt. Jullie weten niet hoeveel auto’s voorbij reden terwijl jullie aan het winkelen waren. Jullie weten niet hoeveel eekhoorntjes zich in het park bevinden en waar ze allemaal zijn. Kortom, van alles wat werkelijkheid is hebben jullie een uiterst beperkte kennis. 

Laten we eens naar een nog kleinere werkelijkheid kijken. Hoe vaak, in de laatste paar momenten, hebben jullie je hart aangezet om te kloppen of opgemerkt dat het klopte?  Hoeveel ademhalingen namen jullie gedurende de twee voorbije minuten. Regelen jullie de spijsvertering van het voedsel dat jullie recentelijk gegeten hebben? Zijn jullie zeker van de gezondheid van de nieuwe cellen die jullie op dit moment creëren? Welke oude cellen hebben jullie uitgekozen om te vervangen?


Weet de persoon die jullie aanbevolen heeft om de werkelijkheid onder ogen te zien iets van deze zaken? Hebben zij ook maar het geringste idee van wat het beste voor jullie is, of sporen ze jullie aan om hun meningen voor waar aan te nemen omdat zij hun overtuigingen zo nodig moeten versterken? Want, zoals jullie zien, wanneer jullie gelijk hebben, dan moeten zij ongelijk hebben. Dat hoeft niet per se waar te zijn, maar zo kan het hen toelijken. 

Zelfs als waren jullie mensen de enige bewuste wezens in het universum, wat beslist niet het geval is, zouden alle waarnemingen van jullie zintuigen samengevoegd in één realiteit, niet eens begin zijn van het kennen van jullie eigen wereld, laat staan die van een zonnestelsel, een melkwegstelsel, van een triljoen melkwegen.

Dus waar zouden jullie je overtuigingen op willen baseren? Zouden wij mogen voorstellen dat jullie enige waarheid, de waarheid waarop jullie kunnen vertrouwen, jullie eigen ervaring is en wat jullie in je eigen hart kunnen weten. Jullie verstand kan misleid worden. Maar, er van uitgaande dat jullie echt in contact staan met je eigen diepste wezen, zal jullie hart dat niet zijn. Dat is, toegegeven, een nogal vergaande veronderstelling.

Maar dat innerlijke weten is precies waar deze ‘fantastische ontwaking’ helemaal over gaat. Sommigen denken dat het over een diepere kennis van politieke, maatschappelijke of financiële zekerheden gaat. Dat is niet zo. Al die zaken zijn veranderd en ze zullen doorgaan te veranderen. Wanneer er al een onveranderlijke realiteit bestaat, is het dat verandering plaats vindt. Alles om jullie heen zal eindigen.

Wat gaat niet voorbij? Wat gaat niet voorbij? Dat is het belangrijkste. Want jullie maken daar deel van uit.


Vertaald: Sjra