Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


zondag 3 december 2017

De mens is een lerend wezen. Dus waarom hebben we scholen? / 3/12/17 / Luc van Ewijk

De mens is een lerend wezen. Dus waarom hebben we scholen?
3/12/17 / Luc van Ewijk

Onderwijs, we zeggen dat het zo goed is. Maar is dat ook zo? Waarom duurt het jaren om een opleiding af te ronden? Terwijl het ook sneller kan.

Het meeste wat we leren, gebruiken we toch niet. Waarom dat allemaal in je hoofd stampen? Voorkauwen dat is hoe we leren hedendaags.

Kritisch worden we niet gemaakt. Want dat is niet nodig. Als je maar in het systeem past. Zodat de winsten ervan kunnen gaan vloeien.

Naar de elite aan de top. Die om de tijd zeurt om meer. Omdat de economie zogenaamd wat slechter gaat.

Daarnaast zou de mens niet zelf kunnen leren. Worden we als kinderen behandeld ver nadat we al volwassen zijn?


Want buiten de bekende weg. liggen gevaren overal op de loer. Stel dat er iets gebeurt. Lekker veilig binnen blijven. Dan gebeurt er niks.

Maar je mist wel van alles. Gaat op vakantie om je eigen wereld te vergeten. Want zo perfect is ie niet. En maar klagen over wat je niet hebt.

Maar we kunnen doen wat we willen. Hebben een zelf lerend vermogen. Iedereen op zijn eigen tempo. Vergeet IQ. Want kennis gaat buiten al je bereik. Zodra je het toelaat en ermee werkt.

Onze wereld is zo groot als we hem maken. En we kunnen zoveel als we geloven dat we kunnen. Waarbij kracht hem niet zit in spieren. Maar doorgaan.

Net zolang je doel bereikt is. Want je wilt wel het uitzicht aan de top van de berg proeven.


Luc van Ewijk