Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


vrijdag 15 december 2017

Dagtekst van Donderdag 14 December 2017 door Omraam Mikhael Aivanhov

Dagtekst van Donderdag 14 December 2017
door Omraam Mikhael Aivanhov

De Boogschutter - zijn symboliek: de instincten in dienst van een ideaal

"In de dierenriem is de Boogschutter, te paard afgebeeld, het symbool van de mens die erin geslaagd is de rede te doen zegevieren over de duistere krachten van het instinct. Deze idee komt ook tot uiting in de mythologische figuur van de Centaur, het lichaam van een paard waarop de buste van een man rust.

De Boogschutter en de Centaur zijn symbolen van de mens die twee naturen heeft, een hogere en een lagere, en hij moet leren hoe ze in evenwicht te brengen. Hij kan zich niet ontdoen van zijn lagere natuur, maar hij kan zich inspannen om die te beheersen door deze aan het werk te zetten. Want kijk maar: in dezelfde voorstelling van de Centaur of de Boogschutter is het lichaam van het paard in beweging, het rent. En dit rennen is niet zonder reden, het heeft een doel, het staat in dienst van een weldoordachte actie: de afgeschoten pijl vliegt door de lucht, maar niet om zomaar ergens te belanden, hij moet een precies doel raken. Je weet wat een beheersing je nodig hebt om de boog te spannen en juist te mikken. Zo staat de Boogschutter voor de mens die de bewegingen van zijn lagere natuur – het galopperende paard – in dienst stelt van een ideaal: de pijl die precies zijn doel zal treffen."