Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


zondag 5 november 2017

Dagtekst van Zondag 5 November 2017 door Omraam Mikhael Aivanhov

Dagtekst van  Zondag 5 November 2017
door Omraam Mikhael Aivanhov

De troffel en het zwaard - betekenis van deze twee symbolen van de vrijmetselarij

"De hogere en de lagere wereld zijn niet gescheiden; in het universum en in de mens bestaat er een verband tussen beide. Daarom kan het gebeuren dat, wanneer je een zeer verheven verlangen hebt, dit je lagere natuur wakker maakt en tegengestelde krachten oproept: wat je hierboven aan moois verlangt, roept in de wortels van je wezen tegengestelde krachten en verlangens op. Bij de ontwikkelde en verlichte discipel slagen deze slinkse streken van de lagere natuur veel moeilijker, want hij weet dat hij voorzorgen moet nemen en wanneer hij zijn innerlijke tempel bouwt, bidt hij om wezens om zich heen te hebben, die waken en hem beschermen. 

In de oorspronkelijke vrijmetselarij, waarvan de filosofie gebaseerd was op een waarachtige wetenschap, stelde men de vrijmetselaar voor terwijl hij werkt met een troffel in de ene hand en een zwaard in de andere om zich te beschermen. Terwijl de vrijmetselaar dus bezig is met bouwen, is hij tegelijkertijd waakzaam, hij verzekert zich ervan dat bepaalde vijanden niet van de duisternis profiteren om in zijn vesting binnen te dringen. En als ze proberen binnen te komen, dringt hij ze terug dankzij zijn zwaard."