Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


woensdag 25 oktober 2017

Heavenletter 5894 Ben jij Alice, kijkend door het glas? / Geplaatst 25 oktober 2017

Ben jij Alice, kijkend door het glas?
Brief uit de Hemel
Geplaatst 25 oktober 2017


God zei:

Het is echt waar dat elke dag een dag van nieuwe geboorte is. Elke dag is een vernieuwing. Cellen vervangen zichzelf. Je hebt misschien een paar nieuwe gedachten. Je doet iets anders. Geen mens is vandaag dezelfde als gisteren; en morgen zul je nog meer groeien. Je hebt daar geen enkele invloed op, snap je.

Dat hoef je niet te zien als ouder worden. Fysieke veranderingen lijken meer op de wisseling van de wacht. Fysieke veranderingen zijn een verschijning, zoals trouwens het hele leven op aarde illusoir is.

Het leven op aarde is net een advertentie. Het leven op aarde gaat alle kanten uit. Je gaat er totaal in op, terwijl het ondertussen een groepsfantasie is. Enigszins zoals het telefoonspel waarin iedereen snel spreekt en niemand precies dezelfde woorden hoort en er dus geen touw aan vast te knopen valt. Het is een feit dat iedereen zijn eigen versie van het leven hoort.


Het leven is zeker een interessante kwestie. Het leven is als een doorlopende zin zonder interpunctie. Er is geen einde aan het leven, ongeacht welke wending je meemaakt. Het leven is hetgeen dat zich voor je ogen afspeelt in allerlei verbazingwekkende kleuren. Het Leven is me d'er eentje! Wat een verhaal waar je middenin leeft! Het leven is een meester van verhalen. Het leven is een doorlopend verhaal, een verhaal dat over heuvels en dalen gaat, hoog in de lucht reikt maar ook onder bogen en ondergronds gaat. Er is niets op tv of in de beste roman die de blauwdruk van het leven kan verslaan. Fictie komt aardig in de buurt, let wel. Fictie haalt je uit de gedachten over jouw leven dat je soms niet goed genoeg vindt.

Waar blijft het verhaal steken?
Het leven is een doorlopend verhaal. Je kunt je verward voelen, maar je bent op een heel precieze pagina en morgen ben je weer op een andere pagina. Je komt op de volgende pagina en soms lijkt je wakker te worden midden in een geheel nieuw hoofdstuk.
Wat je wel weet is dat het leven je zal verrassen. Het zal je verrassen met schatten en datzelfde leven zal je ook schokken.

Het leven kan snel steeds verder gaan. Je bent gewoon op de pagina waar je bent. Het is alsof je een roltrap staat en het lijkt erop dat je er niet af kan komen. Zodra je in het leven bent, ben je daar en het leven neemt je mee van hot naar her en van voor naar achter.
Soms heb je er geen van idee waar je bent. Je bent niet eens zeker dat je bent. Soms voel je je onzichtbaar en onbekend voor jezelf. Of ben je sowieso een verzinsel van jezelf? Of ben je ergens opgehaald en zomaar in een vreemde wereld weggezet?
Waar gaat het eigenlijk allemaal over?

Misschien werd je ergens toegewezen. Misschien is er een klerkelijke fout gemaakt. Je krijgt maar niet uitgevogeld waarom je hier bent en wat je zou moeten doen, of zelfs, of je überhaubt wel echt hier bent.

Je bent in een droom waaruit je op een dag zult ontwaken.
Natuurlijk, ondanks je klaagzang, hou je van een mysterie. Je denkt dat je je leven voor een ander zou kunnen ruilen, maar als je dat zou kunnen, zou je nog steeds merken dat je voor de etalage van de snoepwinkel des levens naar binnen stond te kijken. Je bent Alice, kijkend door het glas en alles wat je doet is kijken naar het Leven en er nooit helemaal in thuis komen.

Je bent in beweging. Je mag niet stil blijven zitten, zo lijkt het. Je bent voortdurend stil en voortdurend in beweging in een en hetzelfde spel.

Wat een absoluut verwarrende zaak is het leven, zoals je erin zit en er tegelijk zo ver van weg bent. Je bent niet zeker of het leven zelfs wel een reis is. Misschien lees je gewoon een dagboek. Misschien neem je iemand anders zijn identiteit aan en je weet niet eens van wie. Steeds weer denk je dat het Leven op een of andere manier niet van jezelf is. Misschien heb je het een poosje geleend. Je kunt het echter niet terug brengen deze keer.

vertaald door: Albert Bakx