Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


maandag 11 september 2017

Aanraking / Lilian Ferru


Een verrassende roman

Tot nu toe heb ik er nog niet zo heel veel over gezegd, maar het nieuwe boek: ‘Aanraking’ is klaar, en verschijnt rondom 14 september. Het gaat over een jonge vrouw, Stella, die na allerlei omzwervingen bij een Muur komt. Daar achter bevindt zich een commune met doofblinde mensen. Deze groep leeft naakt, is zelfvoorzienend, en doet alles op de tast. Bij zonsondergang komen ze samen. Met al dit aanraken, dit strelen, deze golf, deze damp, deze waterval, dit zachte tapijt, de benen, buiken, de diepte, de vreemde euforie, het schaamteloze, de sensualiteit, beangstigend en opwindend, voelt Stella zich als een straathondje dat is neergezet tussen een onbekende meute. Ze leert handentaal, steno, maar beseft dat onder elk woord een diepere laag schuilt. Een onderstoom, een vierde of vijfde taal, die zij ‘Aanraking’ noemt. Dan is er nog de mysterieuze Mijnheer Nebadon die haar optilt naar zijn lichtwerelden en steeds dezelfde boodschap verkondigt: ‘Eén met de Bron.’ Hij laat haar ervaren dat op verrukking extase volgt.
 
Toen ik het manuscript aan een aantal vrienden liet proeflezen, waren de reacties uiteenlopend. De vrouwen huilden, waren aangeraakt, ontroerd. Het had iets wezenlijks in hun hart veranderd, iets dat dieper ging dan verwacht, iets dat een herinnering opriep. Een vriend vond echter dat dit het spirituele antwoord was op ‘vijftig tinten grijs.’ Zo heb ik het nooit gezien. Eerst moest ik er hartelijk om lachen, maar naderhand vond ik de opmerking best toepasselijk omdat mijn  verhaal, met de boodschap van ware verbondenheid, precies tegenovergesteld is aan pijn vermengd met genot, spanning, lichamen, contracten, en perversiteit. Het staat zelfs mijlenver van de buitenste laag van Aanraking. Waar liefde is kan onmogelijk pijn zijn. Nooit gedacht dat ik een respons op al die tinten zou schrijven.  
 
In acht maanden heb ik drie boeken geschreven. ‘Aanraking’ is mijn eerste roman, waarbij ik je meeneem voorbij de zintuigen, naar een magische onderstroom waar lichamen verdwijnen, waar pijn onmogelijk is, en het Wezen van de Mens zichtbaar wordt. Paul staat model voor het personage van Mijnheer Nebadon.  Science Fiction is de wereld van vandaag.  Zin in een verrassend boek? Aanraking is deze week overal verkrijgbaar, of rechtstreeks bij de uitgever piramidions.nl te bestellen.
 
Veel leesplezier,
 
Liefs, Lilian