Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


dinsdag 2 mei 2017

Luisteren naar onze Vijanden: Een Weg naar Vrede. /15 april 2017 / door Kathleen Mary Willis

Luisteren naar onze Vijanden:
 Een Weg naar Vrede.
15 april 2017 / door Kathleen Mary Willis


Amaryllis Fox, een voormalig officier bij de Geheime Dienst van de CIA en bijna tien jaar in contraterrorisme rond de hele wereld, werkt nu om vrede te helpen creëren en vast te houden tussen jonge mensen in gebieden die door oorlog zijn verscheurd.

Hier volgen enige wijze woorden, vanuit in het werkveld geleerde lessen, die gaan over conflict, overal.

“De enige werkelijk manier om je vijanden te ontwapenen is naar hen te luisteren!”
“Wanneer je hen aanhoort, wanneer je dapper genoeg bent om echt naar hun verhaal te luisteren, kun je zien dat je, vaker wel dan niet, dezelfde keuze gemaakt zou kunnen hebben wanneer je hun leven geleefd zou hebben in plaats van het jouwe”


In door oorlog verscheurde gebieden, waar terrorisme een manier van leven is geworden, zegt ze:
“Wanneer je met mensen praat die op de grond met elkaar vechten, aan beide zijden, en hen vraagt waarom ze daar zijn, antwoorden ze: vanwege hoopvolle verwachtingen voor hun kinderen en vanwege bepaald beleid dat ze wreed en oneerlijk vinden ….”

Ze zegt dat hen aanhoren over beleidsvraagstukken werkelijk verbazingwekkend is, maar zolang als we onze vijanden zien als ‘mensonwaardige psychopaten die ons gaan aanvallen, ongeacht wat wij doen’, komt hier nooit een einde aan.

Ze zegt, wanneer we onze vijand kunnen bezien als een ‘beleidsbetrokkene’, dat hiermee iets gedaan kan worden.

Wat een wijze woorden voor alle meningsverschillen,

Daarbuiten en binnenin!

Meningsverschil op je werk of met een familielid?

Een kwestie van gedrag ….

Ons eigen gebrek aan eigenwaarde, gebrek aan Liefde voor onszelf?

Alleen maar een kwestie van gedrag.

Luister naar onze ‘bezorgdheid over gedrag’

Schep Vrede

Wanneer onze reizen een reeks reflecties en spiegels zijn, wat maakt het terrorisme dat op deze planeet plaatsvindt dan binnenin onszelf duidelijk?

Wat is de betekenis van terrorisme daarbuiten, binnenin?
Waar ben ik binnenin bang voor?

***

In deze volgende YouTube, verklaart Amaryllis hoe ze in haar vroege twintiger jaren een algoritme heeft ontwikkeld om bepaalde gebieden in de wereld aan te duiden die aanleiding zouden kunnen geven tot terroristische activiteiten.

Ze wilde deconstrueren wat het is dat terrorisme teweeg brengt.

Van hieruit dient zich een vraag aan: Hoe deconstrueren we onze eigen angsten?Vanaf de tijd dat ze de CIA verliet beschouwde Amaryllis het als haar verantwoordelijkheid om de wereld tot een veiligere en meer vredige plek te maken voor haar dochter om te beërven. Dus startte ze samen met vroegere gespecialiseerde officieren een vereniging om vrede te helpen creëren in gebieden die zich nog in conflict bevinden.

“Ik denk dat een van de belangrijkste lessen die ik heb meegenomen vanuit mijn carrière bij het agentschap is …. Dat iedereen denkt dat zij de goede zijn en voor veel mensen in Syrië en Irak en Pakistan en Jemen en Somalië en andere plaatsen waar wij met drones vliegen, is de gedachte om veilig gehouden te worden door Amerikaanse luchtrobots, die, zonder een enkel geluid te maken, mensen doden, de wens om zoveel mogelijk conflict in de Islamitische wereld aandrijven net zo ontstellend, als de wreedheden die we ISIS zien begaan, de Amerikaanse wereld drijft.

Voordat ze teruggaat in het gevaar van een van haar vredesmissies, schrijft Amaryllis in een brief aan haar dochter:

“Mijn liefste prairiewolf, meer dan wat dan ook wens ik dat ik je zou kunnen vasthouden als je dit leest. Ik wens dat ik je zou kunnen omarmen en je zeggen hoe zeer je mijn beste vriend en mijn meest wijze leraar bent.”

Ik zou wensen dat ik je dit zou kunnen voorlezen, behaaglijk in ons bed, met de wereld buiten ons raam ver weg en alleen maar Liefde om ons heen. Maar ik schrijf je deze brief voor het geval dat ik dat niet kan, voor het geval dat ik ben tegengehouden of gewond of gedood, voor het geval dat het alleen maar mijn Liefde is die je vanavond vasthoudt en niet mijn armen.”

Ze gaat verder met te zeggen dat ze meeleeft met de hele mensheid, haar hunkering naar Liefde en begrip, haar verlangen om gehoord en gezien te worden:

“Terwijl je groeide, diep in mijn centrum, voelde ik de hele mensheid binnenin jou …. Overal op dit nietige plekje in de ruimte, zijn wij mensen hetzelfde, hunkerend naar Liefde, naar begrip, om gehoord en gezien te worden”.

Het doel van Amaryllis’ reis is om tijd door te brengen met Syrische en Irakese jonge mensen die familieleden hebben verloren vanwege de gevechten, om te helpen met verzoeningsprogramma’s die zijn opgezet, voor vertrouwen dat moet worden opgebouwd tussen deze jongeren die zoveel wreedheden hebben gezien.

Dit is haar passie – haar moedige toewijding – om anderen te helpen ruimte te scheppen om de vrede te zijn waarvan zij en de jonge mensen weten mogelijk te zijn door contact.

Aan het einde van de video maakt ze ons deelgenoot hoezeer ze van de regels hier beneden houdt, van een gedicht van Rumi:

Ver voorbij ideeën van kwaad en goed,
Bestaat er een gebied.
Ik ontmoet jullie daar.

Ze zegt toen ze daar in dat gebied was, besefte ze dat het niet de vraag is wie gelijk heeft en wie ongelijk – dat bijna altijd beide partijen deels gelijk hebben – maar dat het belangrijk is om onszelf in de positie van onze tegenstanders te verplaatsen en om de ruimte te openen, zodat onze tegenstanders zich in onze positie kunnen verplaatsen.

Door dat te doen demonstreert Amaryllis ongelofelijke moed en dapperheid.

Ze weet wanneer ze dit doet, communicatie optreedt en begrip plaatsvindt.

Vooral aangrijpend is het einde van de brief van Amaryllis – die iemand aan haar dochter zal geven – wanneer ze de terugkeer van haar vredesmissie niet haalt.

Ik ben nu bij je, terwijl je dit leest,

En altijd, bij iedere ademteug,

Ben niet bang voor de duisternis

Je hebt binnenin je de helderste lantaarn

Laat je Liefde je met warmte vullen,

Zodat je anderen kunt vullen en zij weer anderen,

Totdat de wereld is verlicht vanuit je hart

Jij bent de Liefde van mijn leven, Mam

Bedankt Amaryllis, voor je ongelofelijke moed.

Bedankt Moeder, voor je vergeving van alles.

Liefde is alles.


 Vertaald: Sjra