Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


dinsdag 20 december 2016

Vrede op aarde / 20 december 2016 / Lilian Ferru


Vrede op aarde
20 december 2016 / Lilian Ferru

Lieve mensen,

Het is bijna kerstmis. Als ik eerlijk ben moet ik bekennen dat ik lang een reclame- idee had van hoe kerstmis moet zijn. Cadeautjes, liflafjes, bonbons, dennengeur, gezellig samenzijn, uitbundig eten. Dit ideaalplaatje geldt bij lange na niet voor iedereen en ook bij mij loopt het vaak anders. Waar staat kerstmis eigenlijk voor? Wat is de zin en de betekenis? Ik blader door: ‘Een Cursus in Wonderen.’

‘Het teken van kerstmis is een ster, een licht in de duisternis. Zie het niet buiten jezelf, maar stralend in de Hemel van binnen, en neem het aan als het teken dat de tijd van Christus is gekomen. Geef deze Kersmis de Heilige Geest alles wat jou pijn zou doen. Laat jezelf totaal genezen, opdat jij samen met Hem anderen mag genezen, en laten we samen onze bevrijding vieren door iedereen met ons te bevrijden. Laat niets achter, want bevrijding is totaal, en wanneer jij die samen met mij hebt aanvaard, zul je samen met mij die schenken. Als het universum niet in jou verbonden was, zou je losstaan van God, en zonder Hem zijn is zonder betekenis zijn’. 


Bemoedigende woorden


Maak dit jaar anders door het helemaal hetzelfde te maken

Aan het woord is Jezus, wiens komst we op deze symbolische dag gedenken. Maar toch, hoe kan ik van kerstmis iets bijzonders maken als het voor mij elke dag kerstmis is? Hoe zou ik op die dag meer van mijzelf en anderen kunnen houden dan ik door het jaar heen doe? Het enige waarom ik hier überhaupt over nadenk is dat ik weet dat wereldwijd mensen stilstaan bij liefde en licht en dat ik mij in de geest daarmee wil verbinden. Ik vis de mand met rode linten, kerstballen, en guirlandes uit de kruipruimte. 
Hang de lichtjes in de buxes in de voortuin en zorg dat ik binnen een half uur klaar ben met de versiering. Mijn boodschap naar de buitenwereld is duidelijk: ‘Kijk, wij zijn ook normaal’.

Nog even en dan is het dieptepunt voorbij en worden de dagen langer. Dan gaan we op naar het volgend jaar 2017. Ik leg de toekomst in Handen van God en hoop dat met kerstmis de zon schijnt, zodat we op ons bankje kunnen zitten. Daar zou ik heel tevreden mee zijn. En voor iedereen die zich in de kersstress bevindt, niet weet hoe de dagen door te brengen, wat te koken, welk restaurant te boeken, wat aan te doen, geconfronteerd wordt met familiebreuken, aan een ziektebed zit, of gewoon alleen thuis is, zijn er bemoedigende woorden.

‘Laat geen wanhoop de vreugde van Kerstmis verduisteren, want zonder vreugde heeft de tijd van Christus geen betekenis. Laten we gezamenlijk de vrede vieren door van niemand een offer te eisen, want zo schenk jij mij de liefde die ik jou schenk. Aanvaard het heilige ogenblik nu dit jaar geboren wordt, en neem in het Grote Ontwaken jouw plaats in, die zolang onvervuld is gebleven. Maak dit jaar anders door het helemaal hetzelfde te maken. En laat al je relaties voor jou heilig worden gemaakt. Dit is onze wil. Amen.’

Oh, kon ik maar zo schrijven. Vorig jaar toen ik Cursusleraar Koos Janson interviewde refereerde hij aan die ene zin om dit jaar anders te maken door het helemaal hetzelfde te maken. Ik begreep het niet. Koos legde toen uit dat we het jaar anders kunnen maken door geen onderbreking van liefde toe te staan. Daardoor wordt het helemaal hetzelfde. Een uitleg waar ik van smelt.  

Ik ben op zoek naar God en toch weet ik waar Hij zich bevindt. In mij. Wil ik Hem kennen dan zal ik het oordeel achterwege moeten laten en mezelf vergeven voor de onbewuste schuld die ik naar buiten projecteer, maar die nooit heeft plaatsgevonden. Alle ideeën over schuld zijn ontstaan door het geloof dat je afgescheiden kunt zijn van je Schepper. Dat is niet alleen onmogelijk, het is pure waanzin. Er is maar één probleem en er is maar één oplossing. 

Het probleem is het idee van afgescheidenheid, de oplossing is de Verzoening aanvaarden. 
Waarmee moet jij je verzoenen? Je moet je verzoenen met het feit dat wat jij denkt de groots mogelijke onzin is. Je bent niet los van God. Dat is de waarheid. Daarmee is het ene probleem opgelost en bestaat er geen enkel probleem. Wie dat snapt kan in liefde leven zonder twijfel aan wie en wat je bent. Dan hoef je niemand meer aan te vallen en als je zelf aangevallen wordt doe je galant een stap opzij en blijf je uit het slachtveld. Je doet niet mee met de drama’s. Je doet niets, simpelweg omdat je niets anders hoeft te doen dan verbonden te zijn met de Bron. Dan is kerstmis ‘just an other day’, omdat het voor jou altijd zo is.

‘Ik heb een volmaakt vertrouwen in jou dat je alles doet wat jij volbrengen moet.  Zeg dan dit tegen jouw broeder: ‘Ik geef jou aan de Heilige Geest als deel van mijzelf. Ik weet dat jij zult worden bevrijd, tenzij ik jou gebruiken wil om mezelf gevangen te zetten. In naam van mijn vrijheid kies ik jouw bevrijding, omdat ik inzie dat we tezamen worden bevrijd’.   

Laten we elkaar bevrijden. Jij bent het licht van de wereld. Laat je innerlijke ster stralen zodat jij jouw plaats in het Grote Ontwaken inneemt. Laten we kerstmis vieren door opnieuw te kiezen. ‘Ja, zo zal het altijd zijn’. We vieren niet alleen vandaag de heelheid, maar we laten liefde elke seconde in ons hart binnenkomen.

Paul en ik wensen jou dat jouw ster sterker dan ooit mag stralen in de wetenschap dat je leeft en beweegt in volmaakte heiligheid en dat je oneindig verbonden bent met de Bron. Als dit je keuze is en niets anders, zal alles hetzelfde zijn. Dan ben je in constante communicatie, net als Jezus, en zal worden volbracht wat onmogelijk lijkt. Vrede op aarde en waar jij je ook maar in het universum bevindt.

Liefs, Lilian