Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


zaterdag 5 november 2016

Dagtekst van Zaterdag 5 november 2016 door Omraam Mikhael Aivanhov

Dagtekst van Zaterdag 5 november 2016
door Omraam Mikhael Aivanhov

Spaarzaamheid - de les die de natuur ons geeft

"Om te begrijpen wat spaarzaamheid is, moeten we luisteren naar de lessen die de natuur ons geeft. Je zult zeggen: "De natuur geeft ons geen enkele les in spaarzaamheid! Al die planten, dieren en mensen, die onophoudelijk geboren worden en sterven, al duizenden jaren lang, wat een verspilling! Waartoe hebben al die levens gediend?" Die dienden nergens toe, tenminste niet in de zin waarin jij het woord "dienen" gebruikt. En toch zijn al die levens nuttig geweest in het geheel van de kosmische economie. De natuur is nooit in verlegenheid gebracht met de vele miljarden kadavers van mensen, dieren en planten: die keren terug naar de aarde, zodat ze leven kunnen geven aan andere levende wezens. 

Maar kijk daarentegen eens naar de moeilijkheden die samenlevingen hebben om hun afval kwijt te raken! Zij produceren steeds meer stoffen die, eenmaal gebruikt, niet op natuurlijke wijze vergaan en de aarde, de lucht, de zee enz. vervuilen. Je zult antwoorden: "Maar plastic voorwerpen, batterijen, benzine, atoomenergie enz. markeren de vooruitgang." Uiteraard, ik beweer het tegendeel niet. Maar toen men die vooruitgang realiseerde, had men ook moeten nadenken over de ongemakken die dit met zich mee zou brengen en over de middelen om die te neutraliseren. "