Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


maandag 14 november 2016

BREAKING: Het Witte Huis Veegt TPP & TTIP Van Tafel. / Zondag, 2016/11/13 / Door Lance Schuttler ,

BREAKING: Het Witte Huis Veegt TPP & TTIP Van Tafel.
Zondag, 2016/11/13

tumblr_inline_o1zj9vs7vl1ri3xd7_540
Protesters in front of the White House.
In een grote overwinning voor meerdere landen en miljoenen mensen over de hele wereld, heeft het Witte Huis zojuist aangekondigd dat de Republikeinse en Democratische leiders in het Congres hebben gezegd dat ze niet zullen proberen om vooraf de Trans-Pacific Partnership door te voeren nu ze weten dat een Trump administratie volledig tegen is. Dit maakt de TPP, een handelsovereenkomst waartegen is geprotesteerd op een wereldwijde schaal, nu effectief dood in het water. Zoals de Wall Street Journal meldt:

“Het onvermogen om voorbij te gaan, aan wat veruit de grootste handelsovereenkomst is in meer dan een decennium een bittere nederlaag voor Mr. Obama, wiens verlate maar fervente steun voor vrijere handel zijn partij verdeelde en de campagne van mevrouw Clinton gecompliceerd maakte. De TPP's ineenstorting deuken ook de Amerikaanse prestige in de regio op een moment dat China haar economische en militaire macht aan het ombuigen is.”

Donald Trump heeft zijn weerstand geuit naar de TPP en uiteengezet in zijn plan voor zijn eerste 100 dagen in functie wat ook inhoud nee te zeggen tegen handels- overeenkomsten zoals de TPP en TTIP.  Voor velen wordt aangenomen dat zulke handelsovereenkomsten een enorme en negatieve invloed op de beroepsbevolking in Amerika zal hebben.

Naast de TPP, van tafel geveegd door het witte huis vandaag, leed de TTIP ook effectief verlies.


Zoals gerapporteerd door Bloomberg, zei de Europese Unie Commissaris voor Handel Cecilia Malmstrom dat de gesprekken tussen de VS en de EU voor "onbepaalde tijd " zouden worden opgeschort als gevolg van de overwinning van Trump in de verkiezing.

"Er zal een natuurlijke pauze zijn, natuurlijk, terwijl we wachten op de volgende regering; vervolgens, zal TTIP waarschijnlijk voor geruime tijd in de vriezer gaan. Wat gebeurt er dan wanneer het ontdooid is, ik denk dat we dat zullen moeten afwachten. Ik zie geen hervatting van wat voor TTIP onderhandeling dan ook voor een heel lange tijd. Of het zinvol is om nieuwe onderhandeling rondes te houden - waarschijnlijk niet "

De U.S. en de EU hebben drie jaar gewerkt aan de TTIP wat de tarieven op goederen, vergrote dienstenmarkten en versterkte regulerende samenwerking zou hebben geëlimineerd. Duitsland's Angela Merkel en Barack Obama hebben beiden de TTIP een "beleidsprioriteit." genoemd.

Zoals The Guardian heeft gemeld, zijn beide handelsovereenkomsten vertroebeld in geheimzinnigheid en zelfs de inhoud van dergelijke deals werden niet gemakkelijk toegestaan om aan het Congres te worden onthuld:

"Toch lijkt dat niet de positie van het "meest transparante bestuur ooit " te worden. Terwijl lobbyisten de vrije hand zijn gegeven om te helpen de deals te schrijven, zelfs leden van wetgevende organen moeten springen door absurde hoepels alleen maar om de ogen te leggen op het document. Draconische beperkingen werden op de Amerikaanse leden van het Congres gezet als ze TPP wilde bekijken, terwijl het in onderhandeling was, zozeer zelfs dat ze zelfs met vervolging werden bedreigd als zij erover spraken. En Time magazine heeft zojuist gerapporteerd over wat Katja Kipping, een lid van het Duitse parlement, moest doen om de laatste versie van TTIP te bekijken. Dit was inclusief met instemming van een beperkte leestijd van slechts twee uur, met een bewaker, de hele tijd hijgend in haar nek, en de belofte de inhoud van de overeenkomst met niemand te delen."

Hoewel Donald Trump sterke oppositie tegen deze deals heeft geuit, zullen we nu afwachten of hij zijn woorden waar maakt. Het blijkt echter dat de VS en de EU allebei het TPP en TTIP hebben opgegeven. Deel het goede nieuws!


Vertaling: wakkeremensen.blogspot.nl