Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


zaterdag 29 oktober 2016

Waarom stoppen mensen liever hun kop in het zand? / 28 oktober 2016 / Ella Ster


We leven in een krankzinnige wereld als mensen hun vingers in de oren stoppen bij het horen van een onaangename waarheid. Of het gesprek snel op een prettiger onderwerp over laten gaan. Of erger, de boodschapper aanvallen en beschuldigen van complotdenken of totaal ‘van het padje af’. Waarom is dit het geval? Waarom willen mensen liever niet de waarheid horen over wat er werkelijk achter de schermen gaande is?

Er lijkt wel een tweedeling in de samenleving te zijn ontstaan: de groep ‘waarheidszoekers’ die de waarheid achter het officiële nieuws wil weten en actief op zoek gaat naar het alternatieve nieuws. En de groep ‘ontkenners’ die liever wil geloven dat al die complotten niet waar kunnen zijn, omdat het acht-uurjournaal er anders wel melding van had gemaakt.

Als ingewijden deze groep ‘ontkenners’ willen informeren over de misdaden die achter de schermen plaatsvinden, raken mensen dusdanig overweldigd of ontmoedigd dat men zich liever afwendt van deze weerzinwekkende realiteit.

De varianten waarop men dit doet zijn legio. Soms geven mensen ronduit toe: “Ik weet wel dat er iets niet klopt, maar ik wil het liever niet weten want dan slaap ik niet meer.” Of een veel gehoorde respons: “Ik steek liever mijn kop in het zand.”