Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


dinsdag 18 oktober 2016

Heavenletter 5807 Soms Benijd Je de Nomaden / 18 Oktober 2016

Soms Benijd Je de Nomaden
Brief uit de Hemel
18 Oktober 2016


God zei:

Wat is dit over dingen verliezen, de één na het andere? Wat is het echte verhaal? Verliezen is meer een kwestie van niet vinden waar je naar op zoek bent. Het is meer een kwestie van jou vragen: “Waar heb ik het gelaten?”

Misschien heb je teveel aan je hoofd. Misschien heb je meer gehamsterd dan je nodig had. Je hebt iets weggelegd……ergens, of je hebt het over het hoofd gezien bij het wegleggen. Hoe kan je dit gewist hebben? Iets zo belangrijk voor jou. Het is ergens. Of het was er nooit.

Soms, op een andere dag, verschijnt het ontbrekende item voor je. Hier is het, plotseling recht voor je. En soms wordt het nooit gevonden en je voelt een hap uit je hart. Mensen plaatsen dingen verkeerd, zelfs onvervangbare dingen. Zelfs wanneer je op koers ligt in het leven, je verliest jouw koers uit het oog.

Oh, voor het simpele leven. Eens was het leven eenvoudiger. Je bent zeker dat het zo was. Je benijd de nomaden die hun dekens oprolden, een pot en een paar pannen namen, misschien een paar met graan erin. Dat was hun collectie. Er kwamen geen rekeningen per post of via het internet.

Er waren een treinschema’s en geen reserveringen om te maken en te onthouden. Het leven werd geleefd, zoals het was, binnen handbereik. Er waren geen sokkenladen. Er waren geen sokken om te verliezen. Een dergelijke catalogus van artikelen kwam niet bij je op.

Het zou kunnen dat jouw verstand bol ging staan van een enorme inhoudsopgave. Hoeveel items kan je in je denken, in je verstand meedragen? Je wilt niet dat jouw verstand of zelfs jouw geest een encyclopedie van informatie moet worden. Je wilt niet zo’n assortiment van dingen zoals jij hebt.

Je hunkert naar je grootmoeders porselein en toch, jouw porseleinkast is vol. Op hetzelfde moment als je hunkert naar lege plekken, kan je worden verwikkeld in het vullen tot de rand van alles. Wat is werkelijk verloren, lieve vrienden, wanneer jouw provisiekast zo vol is? Met alles wat jij jouw bezitting noemt, wordt er een knoop gelegd.

En, oh, Mijn God!, de collectie van herinneringen die je hebt, collecties van herinneringen van allerlei soort. Het lijkt erop dat je overbelast bent. Je wilt het niet, toch sta je er op.
Oh, hoe verlang je naar een eenvoudig leven en hoe verlang je er naar om jouw leven te vullen en het verreweg van simpel te maken.

Waar gaat deze mix van verleden, heden en toekomst allemaal over? Misschien leefden de Nomaden die je zo benijd in een eenvoudig heden. Nu verzamel je zelfs foto’s. Je kan beginnen in te zien dat tijd en ruimte één en dezelfde zijn. Geen van beiden bestaat werkelijk, toch hoe belangrijk zijn deze twee concepten voor jou geworden.

Tijd en ruimte bestaan niet, toch hou je je uit alle macht vast aan dat wat niet vastgehouden kan worden. Je weet niet hoe je moet stoppen een verzamelaar te worden, deze gretige verzamelaar die zelfs alles wil vasthouden dat wat niet bestaat. Je wil een verzamelaar zijn van platen, misschien van iets dat jou vertelt dat je hier op de Aarde bent en dat je nu hier bent.

Als er niets zou zijn om te verzamelen, hoe zou er zoiets kunnen zijn als verloren of vergeten? Waar zou het woord, waar bestaan? Niet te vinden zou een gemeenplaats zijn. Niet te vinden, een feit van het leven.

Wanneer je iets verliest, zeker je bestond. Wanneer je liever een set hebt van China porselein liever dan een schaal voor alles, misschien kan je vasthouden aan de overtuiging dat je bestaat als een afgezonderde entiteit.

Vergeten? Goed, vergeten. Verloren?, Goed, verloren. Zoeken naar? Goed, op een expeditie. Nu, hier is ook nog een andere theorie, welke is: Niets is verloren.

In ieder geval kan je dwaasheid achterwege laten. Je kan complicaties weglaten. Je kan vrij zijn. Ik schrijf je voor dat je vrij bent van het verleden en dat je vrij bent van de toekomst.

Geliefde, je bent een Ziel in het heden die zich niet druk hoeft te maken over tijd, regels e.d. Zegen jouw ziel. Niets om te verzamelen, niets om te verliezen, zelfs niet je leven – je leeft. Vergeet verliezen en herinneren.

Let niet zo veel op de details. Al de details die je achtervolgt, zijn gewoon zo, details. Wees een vogel in zijn vlucht. Geniet van vogelzang.

Kom, vlieg met Mij mee.

Vertaald door: Anja