Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


zondag 2 oktober 2016

ASCENSIENIEUWS OKTOBER / 1 Oktober 2016 /Door Fran Tielemans

ASCENSIENIEUWS OKTOBER
1 Oktober 2016 /Door Fran Tielemans

Bij het begin van oktober voelt het aan alsof we na een lange donkere nacht (wat september voor velen was) het slaapkamerraam opentrekken en de frisse weldoende lucht en het nieuwe licht de slaapkamer laten binnenstromen. Het is alsof we in september ondergedompeld werden gehouden in een ultiem transformatiebad – voor sommigen zeer intens, voor anderen eerder subtiel – met maar af en toe pauze om even naar adem te happen, aangevuurd door de aanhoudende zon-activiteit die voor heel wat spanning zorgde – energetisch, fysiek (veel spanning zorgt voor klachten aan spieren en gewrichten en ook de organen staan dan onder druk), emotioneel en mentaal. Maar net hierdoor staat de poort naar verandering en vernieuwing op de drempel van oktober wijd open. Het thema van oktober is dan ook: stap ik over de drempel, of blijf ik nog even wachten?

Oktober begint met een Nieuwe Maan (1/10), die het startschot geeft van een maand vol vooruitgang en verandering. Uranus speelt deze maand een belangrijke rol, en zal zorgen dat wat moet losgeschud worden, dan ook los komt, opdat er vernieuwing kan doorgevoerd worden. Dat vernieuwing niet altijd vlotjes en vanzelf komt, dat weten we allemaal. We worden zélf bij elke grote stap maanden vooraf (soms jaren vooraf) in onze slaap voorbereid door onze Beschermengel (onze spirituele gids), die ons in de droomtijd helpt onze weerstanden beetje bij beetje te overwinnen, zodat we verder kunnen op onze weg.

Het is door weerstand te overwinnen dat we groeien, maar het zijn de taaiste weerstanden die ons soms lang kunnen weghouden van dat wat goed voor ons is, wat hoort op onze weg en bij het realiseren van onze ‘hemel op aarde’. Weerstanden die geworteld zijn in ons verleden van dit of vorige levens: in het diepste donkerste stuk van ontkenning van ons Zelf, van onze capaciteiten, van onze kracht en onze mogelijkheden. En het is daar dat we nu de komende maanden nog verder op gaan schoonmaken, opdat we onszelf steeds meer als helder, wijs, stralend, goed, liefdevol en krachtig zouden zien, en op die manier steeds vollediger onze zielemissie kunnen gaan leven. Die zielemissie is geen zware taak of verplichting, integendeel: het is net de verzameling van al die dingen die je blij, vervuld, vreugde- en vredevol maken, en die je haast automatisch gaat delen met anderen, als jouw dienstbaarheid aan de wereld.

De 10/1-trilling van oktober brengt een volgende stap in ons ontvoogdingsproces: we worden ‘zelfstandig’, we staan in onze eigen soevereiniteit, we laten oude patronen van afhankelijkheid van anderen los en durven zélf gaan op te staan. We kiezen voor onze weg, niet die van anderen om ons heen, niet die van diegenen om ons heen die het luidste roepen, maar onze weg die de stille stem in ons hart ons toont, heel eenvoudig en bescheiden, maar ontzettend krachtig en liefdevol.

Het kan voor sommigen wat akelig aanvoelen om een andere weg in te slaan dan al die anderen met wie je zo lang een stuk weg hebt samen afgelegd, maar hoe meer je vordert, hoe meer je zal voelen en beseffen dat je het wel degelijk kan, en meer nog, dat je je steeds meer zelfverzekerd en vol vertrouwen voelt. Jouw keuzes brengen ook verschuivingen mee in jouw buitenwereld, en kunnen soms kleine of grote drama’s om je heen veroorzaken, maar dat zal tijdelijk zijn, tot jij zélf beseft dat ook de anderen hun eigen keuzes dienen te maken, zélf dienen te zorgen voor hun eigen goed voelen en healing, en dat ze op die manier zélf in hun kracht komen te staan.

Dat oktober begint én eindigt met een Nieuwe Maan, geeft al aan dat de vernieuwingstendens heel sterk is. Daar zullen diegenen die volop openstaan voor verandering heel blij mee zijn, en zij zullen zich gedragen voelen en echt stappen vooruit kunnen zetten. Maar zij die niet uit hun comfortzone willen komen, zouden geconfronteerd kunnen worden met heel wat innerlijke onrust: ze voelen wel dat er verandering nodig is, maar zijn (nog) niet bereid daar ook concrete stappen voor te ondernemen. Voor die laatsten: weet dat de trilling deze maand verandering heel sterk ondersteunt, waardoor alles net iets makkelijker zal gaan dan in een andere maand. We bevinden ons tenslotte nog altijd in een afwerkingsjaar (9), dus al wat je niet wil loslaten zal blijven ondermijnd worden, en op de duur word je dit jaar nog zodanig dooreengeschud dat je niet anders meer kan dan het los te laten.

Maatschappelijk zou Uranus in combinatie met Er is toch één en ander kunnen losmaken, of dat nu politiek is, economisch, sociaal of wat dan ook. Maar wanneer we goed in ons centrum blijven, de sereniteit die altijd aanwezig is in ons eigen hart gaan opzoeken, dan kan geen enkele stormwind ons omver blazen, en is elk van ons tegelijkertijd een stabiliserende factor die wel degelijk het verschil kan maken in een gedestabiliseerde en chaotische buitenwereld – of dat nu in de context is van onze dichte kring, onze groep, ons land of de wereld is. De leidraad voor oktober is: ‘Yes, WE can.’ …

Keep the Faith

Fran