Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


donderdag 8 september 2016

Dagtekst van Donderdag 8 September 2016 door Omraam Mikhael Aivanhov

Dagtekst van Donderdag 8 September 2016 door Omraam Mikhael Aivanhov
De wijze - verzet zich niet tegen het kwaad, maar leidt de energieën ervan om

"Een wijze was in zijn tuin bezig fruit te plukken. Plotseling hoort hij een geluid en ziet een man rennen: ‘Waar ga je zo snel heen?’ vroeg hij. – ‘Mijn buurman achtervolgt me met een geweer: hij beweert dat ik zijn schuur in brand heb gestoken.’ – ‘Ga maar gauw, ik regel het wel.’ Komt de andere man: ‘Waar ren jij naartoe?’, vraagt de wijze. ‘Je lijkt wel buiten adem. Ga toch even zitten.’ – ‘Nee, ik moet iemand inhalen die mijn schuur in brand heeft gestoken. Hij krijgt een lesje dat hij zich zijn hele leven zal herinneren.’ – ‘Maar die is vast al ver weg. Kijk eens naar deze vruchten, ze zijn overheerlijk. Ga toch zitten en proef ze.’ De man gaat uiteindelijk zitten, smult van het fruit en de wijze laat hem ook de bloemen en de bomen in de tuin bewonderen, de blauwe lucht, enzovoort. Deze korte pauze verandert zijn humeur, hij ziet ervan af zijn buurman te achtervolgen en biedt de wijze zelfs aan om hem te helpen zijn vruchten te plukken.

Je zult zeggen dat dit een onwaarschijnlijk verhaal is. Niet zo zeer… De wijze wist dat, als hij op de weg was gaan staan en tegen de woedende man had gezegd: ‘Stop, het heeft geen zin zo hard te lopen’, de ander hem zou hebben weggeduwd, zonder naar hem te willen luisteren, en dan was hij verplicht geweest geweld te gebruiken. Wat heeft hij dus gedaan? Hij heeft zijn aandacht afgeleid door hem fruit aan te bieden. Dat betekent dat, als we mensen willen beletten kwaad te doen, we in plaats van ons tegen hen te verzetten, het beter is te proberen hun energieën van richting te doen veranderen."