Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


zaterdag 30 juli 2016

Dagtekst van Zaterdag 30 Juli 2016 door Omraam Mikhael Aivanhov

Dagtekst van Zaterdag 30 Juli 2016 door Omraam Mikhael Aivanhov
De zuiverheid - hoe haar omschrijven en cultiveren

"Waarom sluiten veel mensen hun oren zodra ze over zuiverheid horen spreken? Zij rechtvaardigen zich met het argument dat zuiverheid staat voor kleingeestigheid, beperktheid, fanatisme en zelfs uitsluiting… dat er in naam van de zuiverheid mensen zijn vervolgd, afgeslacht en verbrand. Dat is allemaal waar, maar in naam van de liefde zijn ook vreselijke misdaden begaan; belet ons dat het woord ‘liefde’ nog uit te spreken en voort te gaan met liefhebben?… Denk eens na: is die argumentatie eerlijk? Onder het voorwendsel dat het begrip zuiverheid vaak verkeerd is begrepen, vinden sommigen alle rechtvaardiging om in de vuiligheid te blijven ploeteren. Het staat hun vrij… Maar op een dag zullen zij de gevolgen zien van deze verkeerde denkwijze.

Nu moet je natuurlijk wel een duidelijk idee hebben van wat zuiverheid is en hoe je je zuivert. Zich zuiveren houdt eerst en vooral in dat je de aard kunt onderscheiden van de roerselen van je innerlijk leven, dat je in staat bent je gedachten, gevoelens, verlangens en voornemens te analyseren. En aangezien deze vaak kwaadwillig en egoïstisch zijn, dien je er vervolgens aan te werken om ze onbaatzuchtiger, edelmoediger en meer broederlijk te maken. Wie kan tegen deze definitie van zuiverheid zijn?"