Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


donderdag 7 april 2016

Column Carolien Perfectionisme / 31 maart 2016

Column Carolien
Perfectionisme
31 maart 2016

Zaken perfect willen doen, is een goede eigenschap, we willen allemaal graag een goede dienst verlenen, goede producten maken en dat iedereen tevreden is. Perfectionisme brengt echter ook enorm veel drukte bij een mens. Perfectionisten stellen namelijk hoge eisen aan zichzelf en willen vaak van alles in hun omgeving controleren. Zo willen ze voorkomen dat er fouten worden gemaakt en willen ze helpen dat alles in harmonie komt. Ze willen graag dat alles voldoet aan de eisen. Dat is hard werken. Want veel zaken zijn nooit helemaal af.

Veel perfectionisten hebben vaak onzekere gevoelens, minder zelfvertrouwen en hopen door de dingen perfect te doen dat ze erkenning en waardering van anderen krijgen. Soms zijn deze gevoelens niet bewust en worden ze zelfs ontkend, omdat er minder lichaamsgevoel is. Perfectionisme, oftewel ‘het goed willen doen’ is een eigenschap van de persoonlijkheid, oftewel het ego. De ziel zal nooit een oordeel hebben over wat goed is of niet. Op een dieper niveau heb ik mogen ervaren dat perfectionisme veel faalangst, angst voor eenzaamheid en angst voor kritiek met zich meebrengt.

Soms kan het zijn dat perfectionistische mensen elke keer hetzelfde blijven doen en in eenzelfde kringetje blijven denken en werken. Daar kun je heel tevreden zijn, maar voor een perfectionist, kan dat ook snel vervelen… Maar nieuwe dingen doen gaat nooit perfect en bij nieuwe dingen doen worden ze geconfronteerd met angsten en mogelijk met kritiek. Ze blijven dan maar doorwerken en komen zo mogelijk in een burn out.

Wat is het heerlijk als een perfectionist durft te zeggen dat fouten maken oké is, dat ze zichzelf waarderen en dat ze ervaren dat ze goed zijn zoals ze zijn. Effe lekker de boel de boel laten en genieten van het mooie weer en de nieuwe lammetjes. Gewoon lekker ons Zelf zijn!

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl