Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


woensdag 13 januari 2016

Stop met Denken / Spiegelbeeld november 2012 / door Lilian Franzani / Geplaatst 13 januari 2016

Stop met Denken
Spiegelbeeld november 2012 / door Lilian Franzani
Geplaatst 13 januari 2016

Hoeveel cursussen heb jij al gevolgd. En ben je er wijzer van geworden? Ben je al verlicht of gerealiseerd? Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom dat nog niet zo is. Je zocht naar de verlichting en kwam na jarenlange studie en meditatie erachter dat je nog steeds niet verlicht bent.

O,ja, Er zijn periodes dat je het wet bent. De wereld ziet er dan heel anders uit en je hart staat open. Mensen voelen dat en komen naar je toe. Zonder woorden en in stilte voelt men waar het om gaat.

Maar dan komt er een moment dat iets of iemand je een draai om je oren uitdeelt. Je wordt geraakt door het een of ander en de splinter of de doorn die blijkbaar nog diep in je zit wordt actief en prikt je tot aan het bot. De schrik slaat je om het hart want je dacht dat je onderhand wel verlicht was. Niet dus. Dan rijst de vraag hoe haal je die splinter er uit.

Je hoofd loopt over. De ene gedachte maakt plaats voor een andere gedachte. Moet je weer een cursus volgen of naar een therapeut. Je gedachten razen maar door. Het lijkt wet een sneltrein. Je ziet dat je ego je weer eens funk in de tang heeft genomen. Het ego triomfeert. Je ego is blijkbaar nog zo sterk dat bet je persoonlijkheid steeds onderuit haalt en het innerlijk ZeIf, de Eenheid wordt verscheurd. Je gaat een gevecht aan met je ego. Je denkt dat je iemand bent. Jammer genoeg ben je vergeten, dat je leven in manifestatie bent. Je bent wat is. Met je ego. Zodra je je identificeert met je denken dan is er ego en het ego vecht voor zijn bestaansrecht.

Misschien is het een idee om je eens af te vragen waar dat ego vandaan komt. Laten we teruggaan naar de baby en kindertijd. Tot en met 3 jaar leeft bet kind in een staat van gelukzaligheid. Het leeft liefde. Alles is mogelijk, door alles heen schijnt de zon. Er is geen wolkje aan de lucht. Maar kinderen hebben regels nodig en zodra ouders regels maken gaat er jets veranderen. Kinderen moeten leren luisteren, naar wat wet en wat niet mag. Kinderen moeten lief zijn. Kinderen moeten hun best doen of liever gezegd de beste zijn. 

Hier zien we dat het wedstrijdelement binnensluipt. Kinderen worden beloond als ze jets goed doen. De Kars, Bob de Bouwer en Mindy Mandy" s vliegen over de toonbank. Ouders denken dat dit liefde is maar waar zij niet bij stil staan is dat zij geven om hun eigen leegte op te vullen. In plaats van naar hun leegte te kijken en te voelen wat bet gemis is, blijven zij in de stroom van niemandsland en ongelukkigheid.

Liefde vraagt niet om cadeaus. Liefde is onvoorwaardelijk en is een gevoel.

Omdat wij allemaal bet een en ander hebben meegekregen van onze opvoeding zijn wij gaan denken dat bet geven van cadeaus Liefde is. Dat is dus niet zo. Als je jets krijgt hangt er meestal een onzichtbaar kaartje aan. Je verwacht jets terug. Het kind doet zijn best en het ego krijgt de kans zich op te bouwen. We nemen geen genoegen met jets kleins. We willen alles. Het begint klein maar we willen steeds meer. Je gedachten helpen je daarbij. 

Dat geldt ook voor kinderen. Deze gedachte komt voort uit bet ego. Er is geen tevredenheid meer. In het woord  tevredenheid zit het woord vrede. Is er vrede in jou? Waar­schijnlijk is het onvrede. Want je zult ontdekken dat al die cadeaus alleen maar een moment van vreugde geven. Het is zo vluchtig, dat je al snel terug valt in onvrede. Je denkt en neemt aan dat het leven is zoals je ouders je hebben geleerd. Soms houden ze van je, soms vinden ze je vreselijk en maken je uit voor alles en nog wat.

Gedachten creëren

Het ergste is dat jij gaat geloven dat het waar is wat zij zeggen. Allerlei gedachten komen in je hoof d en zo vormt zich het ego. Gedachten maken verhalen en creëren emoties. Angst, boosheid, woede, ver­driet, etc. Depressies slaan toe en we vechten er ons doorheen en vragen ons af waarom.

We zijn vergeten dat we van oorsprong liefde zijn.

Dus we zien dat ego niet bestaat, het ego is door jou gemaakt. Het zijn onze gedachten die drama's creëren. Wij creëren dus onze eigen wereld en alles wat je niet wilt zien, projecteer je naar buiten. Of anders gezegd, je geeft de ander de schuld. We denken dat we het kwijt zijn, maar het tegenovergestelde is ech­ter waar. Als je het niet wilt zien zal een gebeurtenis eraan bijdragen dat de splinter diep down in jou weer in beweging gaat komen en je zal prikken tot­dat jezelf een kans geeft het wel te zien.

Natuurlijk doet het pijn, maar je gaat ook zien dat pijn een boodschapper is. Daar schrik je misschien van maar er is altijd een uitweg. Omdat we als mens in duali­teit leven, creëren we het verleden en denk je dat je dat bent. Als je jezelf als verleden blijft zien, komt angst omhoog.

Angst komt omhoog om je te beschermen tegen on­veiligheid en gebrek aan veiligheid.

Paradox
De paradox is dat ego feitelijk angst is. Het wil af van ego, maar het ego wil ook controle. Het probeert zich te verdedigen. Het is een visuele cirkel. Als we de tegenstrijdigheid gaan zien, zien we een absurde situatie en valt het ego uiteen. Het vraagt om moed. Het moment dat we een gebrek aan veiligheid voe­len, zullen we onszelf beschermen, omdat we denken wie we zijn, en dat heeft te maken met het verleden.

Waar het om gaat is het NU, altijd. Als je hart klopt is het altijd nu. Alles gebeurt in het nu. Nu is de rea­liteit. Het NU maakt je wakker. Zodra je denkt dat de toekomst beter wordt blokkeer je jezelf en zal je niet ontwaken. Want je bent met je ego. Je bent Een­heid. Verplaats je naar je hart, wees stil, voel maar Nu, dit is het wonder, het begint nergens en het ein­digt nergens. Het is compleet.

Geen gedachten, niks, nada, niets. Hier begin je te begrijpen wat liefde is. Liefde is vervulling.

Wakker worden is alleen zien wat Hier en Nu is. Geen concepten. Het is zoals het is, Liefde. Er is al­leen maar liefde. Het leven wat je bent.

De vraag die je jezelf kunt stellen is of je bereid bent om het te zien. Als je bereid bent is het enige wat je hebt te doen, te kijken naar wat je blokkeert. En dat is het ego. Het ego wil controle. Het ego wil je prik­ken. 

Steeds weer, omdat het de baas wil zijn. Het ego wil geen liefde. Maar als je beseft dat je Liefde bent en dat accepteert, laat je controle los en wat overblijft is essentie. Dat is al water is. Het heelt dan het Zelf. Je hart wacht op jou, totdat je jezelf leeg maakt en de Liefde voelt die je bent.

Dit artikel is geïnspireerd door een van mijn leraren, Burt Harding.

Oefeningen: Stop het denken

Neem plaats op een stoel, sluit je ogen en ga naar je hart. Volg hier je in ademhaling en Mat je uitademing vanzelf komen.

Maak je hoofd leeg door vijftien cm boven je hoofd te gaan zitten. Stel je daar een rim pelloos meer voor. Er zijn geen gedachten. Mochten ze toch komen keer terug naar het middel punt van het meer.

Gebruik affirmaties, bijvoorbeeld "Een hartenwens voor elke dag" of hartenwensen en healingharten. (uitgeverij Koppenhol)

Steek een kaars aan voor de meest "vervelende persoon" in jouw leven en zeg dat je hem/haar het allerbeste wenst, maar dat je jezelf 00k het allerbeste wenst.

Weet dat jij Weet en verspil geen woorden.