Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


donderdag 10 april 2014

Oth: Werk. Geplaatst 10 april 2014.......

Oth: Werk.
Ellen Rauh
Geplaatst 10 april 2014.......

Op het woordje werk, hangt een zware energie van plicht. Meer en meer in de toekomst zal het nodig zijn dat mensen werk gaan zien als een aangename bezigheid, als een bezigheid waar bepaalde kwaliteiten aan bod komen en veredeld worden. Het werk dient jou en jij niet het werk. Hier zijn enorme verschuivingen aan de gang. Meer en meer mensen weigeren om werk te doen wat hun niet voedt. Inderdaad, het werk moet jou als mens voeden. Je kwaliteiten moeten aan bod komen en verandering van werk is vaak nodig om andere kwaliteiten aan bod te laten komen, zodat jij ontdekt dat je die kwaliteiten hebt. Hierdoor wordt je rijker als mens. Ook dit hoort bij de nieuwe patronen van vrijheid. Meer en meer keuzemogelijkheden en meer en meer veranderingen zullen van jou een ruimer en rijker mens maken. Als jij ontdekt door een toevallige bezigheid hoe graag je dit doet, hoe blij je hier van wordt en hoe goed je daarin bent, zal dit een opleiding en een trap zijn voor een volgend werk, waar nog meer mogelijkheden van jou aan bod komen. Laat je leiden door al datgene wat je boeit en vooral datgene waar je vreugde bij ervaart. Het wil niet zeggen dat je elke maand verandert van werk maar eenzelfde werk kan veranderen, doordat jij het met een andere instelling doet.

Laat je niet meer in een klein vakje duwen, waar maar een klein deel van jou aan bod komt en laat je zeker niet in een vakje duwen, waar alleen maar die facetten van jou aan bod komen, waarvan zij vinden dat je er niet goed in bent, zodat je het zelf gaat geloven. Verander dan zo vlug mogelijk van werk en verwacht als een normale zaak respect van jou werkgever en van jouw collega's. Dat zou de normale gang van zaken moeten zijn. Maar vele mensen zijn gewend om afgesnauwd te worden. Neem hier geen genoegen mee. Je bent vrij.

De eigenwaarde van een mens hangt af van de waarde die jij jezelf geeft en niet van de waarde die een ander jou geeft. Als jouw eigenwaarde afhankelijk is van de waarde die een ander jou geeft, ben je afhankelijk van die persoon of van dat werk. Dit is een enorme beperking in je vrijheid. Laat jouw waardeschaal jouw waardeschaal zijn.

Wees eerlijk en neem je eigen verantwoordelijkheden en laat je altijd leiden door datgene wat jou een gevoel van vreugde geeft.

Het wil niet zeggen dat je bepaalde verplichtingen niet doet omdat je er niet blij van wordt. Maar als jij als algemene regel in vrijheid doet waar jij blij van wordt, zul jij met groot gemak bepaalde bezigheden of bepaalde verplichtingen op je nemen, waar je anderen blij door maakt, want dan heb jij een overschot aan blijheid en kun je verspreiden. Als jij echter die vrijheid, die bezigheden en werkzaamheden doet waar je niet blij van wordt, heb jij geen blijheid over om te verspreiden aan mensen of gebeurtenissen die het zo hard nodig hebben.

Dus het is niet egoïstisch om in vrijheid werk te kiezen waar je blij van wordt. Je doet er zeer veel mensen - zelfs de hele Aarde en zoveel meer - een groot plezier mee, want jij straalt dan vreugde uit, omdat je overloopt en niet omdat je er iets voor wilt terughebben of iets wilt bekomen. Je loopt over en zoekt en creëert situaties die jouw energie van vreugde kunnen gebruiken. 

Via Henk Steur