Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


maandag 31 maart 2014

Oth: Strijd en haat op de werkvloer. Geplaatst 31 maart 2014

Oth: Strijd en haat op de werkvloer.
Ellen Rauh
Geplaatst 31 maart 2014

Waarom is er zoveel strijd en haat op de werkvloer? Veel mensen hebben geen plezier meer in hun werk. Hoe moet of gaat het verder?

Hoe meer je je keuzes laat bepalen door wat jij wilt en waar jij je goed bij voelt en je niet zo zeer neerlegt bij de normen die de omgeving jou als het ware bepaalt hoe jij moet leven, hoe meer jij werk zult aantrekken en werk zult doen waar jij volledig tot je recht komt.

Vele mensen nemen genoegen met wat wij noemen een dieet: een dieet in relatie, een dieet in werk, een dieet in hun hele leven. Als het ware maar steeds denken: ik mag toch wel tevreden zijn. Waarom zou je niet gaan voor meer? Dat wil niet zeggen dat je onmiddellijk grote keuzes moet maken en jouw hele leven een totaal andere wending moet geven. Dat is vaak de onderliggende angst.

Ga stap voor stap een nieuwe koers varen. Laat je leiden door supporters die jij ervaart als supporters, die jou niet veroordelen maar die jou stimuleren om vooral jezelf te zijn. Minder en minder mensen passen zich nog aan aan wat de maatschappij hen opdringt. Zij waren vroeger eenlingen, maar meer en meer worden het groepen.

Het enige waar je voor moet waken is dat je niet de strijd aangaat. Als jij innerlijk van koers wil veranderen, omdat een bepaalde situatie niet meer bij jou past en jou steeds in strijd brengt met jezelf, met datgene wat jij vanbinnen weet dat je bent, wens dan neutraliteit. Hoe meer jij zelf bepaalt dat jij neutraal wil leven, hoe meer de situatie om je heen – je relaties, je vrienden, je werk – bij jou gaat passen. En al zou het je kunnen verbazen, dat datgene wat vroeger strijd opleverde, ineens totaal geen strijd oplevert.

Het ligt niet altijd aan het werk en het ligt niet altijd aan de collega’s. Het ligt aan de uitstraling van oordelen en strijd. Probeer niet meer de strijd aan te gaan, probeer rustig jouw grenzen te uiten, probeer rustig te vertellen wat jou stoort, zonder oordeel. Dan zal er serieus naar jou geluisterd worden.

Maar heel vaak heb je anderen nodig om je af te zetten om van koers te veranderen. Dan verander jij van koers door strijd en zal het volgende werk jou hoogstens een gevoel van vrede of van wapenstilstand geven. Dit is niet de neutraliteit waar wij het over hadden.

Hoe meer je kiest voor de energie van neutraliteit, hoe soepeler jouw leven zal verlopen en hoe soepeler de machine van jouw lichaam zal draaien. Alle gewrichtsproblemen zijn verroeste scharnieren die vast zitten omdat jij leeft in strijd, in strijd met jezelf, in strijd met je omgeving. Plaats jezelf in neutraliteit en alles zal soepeler gedijen.

Maar wie heeft geen oordelen? Wie heeft geen beperkt denken met dat kleine deel van jullie hersenen wat je gebruikt? Wie heeft een neutraal gevoelsleven met die emoties die jullie als mens nodig hebben? Stijg boven je mens-zijn uit en wordt energie met een lichaam dat kiest voor neutraliteit. Je lichaam zal verjongen. De situatie om je heen zal meer en meer neutraal worden, ook de werksfeer. Ga niet mee in de strijd.

hs.