Zodra je jezelf aan de kant van de meerderheid ziet staan, wordt het de hoogste tijd om een pauze in te lassen en hierover na te gaan denken. De kans is namelijk zeer klein dat je daar de waarheid zult vinden.”

Mahatma Ghandi.


maandag 27 januari 2014

Heavenletter #4812 Hoe te Leven in de Wereld / 27 januari 2014

Hoe te Leven in de Wereld
Maandag 27 januari 2014

God zei:

Het is een hele fundamentele zaak om te leven in de wereld. Alles wat je hoeft te doen is (1) grenzen doorbreken in jezelf en (2) niet te veel eisen van anderen in je persoonlijke leven.

Een van de grenzen die jij moet doorbreken is weerstand. Als jij je verzet, dan reageer jij. En er is een neiging om negatief te reageren op wat het ook mag zijn dat je weerstand oproept. Het kan zijn dat jij jouw weerstand zover opbouwt, totdat je onaardig wordt. Je verfomfaait je hart. Je verliest je kalmte. Woede neemt jou in haar greep en je bent niet langer een dame of een heer. Het kan zijn dat jij een oude tang geworden bent. In ieder geval ventileer jij vijandigheid. Jij bent niet in staat om af te zien van jouw onverdraagzaamheid en jij reageert op een onbetamelijke manier.

Dit is een andere manier om te zeggen dat je moet ontspannen. Zelfs het horen van dit advies is vervelend voor jou. Weet dit: Ontspannen is het tegenovergestelde van reageren. Als jij reageert op iets of alles wat je dwars zit, word je een reactionair. Dit is niet wie je bent.

Er is een aantal zaken in deze wereld die voor jou belangrijk zijn, die jij, in jouw eigen belang en in het belang van een ander, zal moeten laten gaan. Alle manieren van anderen die jou gek maken. Aanverwante manieren van jou maken een ander ook gek. Wanneer waren jullie perfect, geliefden, dat je het moet eisen van anderen?

Kom tot een wapenstilstand met jezelf. Laat alle ergernis gaan. Geef het op. Ergernis is niet je ware aard. Vijandigheid is niet je ware aard. En wat zijn deze ergernissen die je op de kast jagen? De manier waarop iemand kauwt, de manier waarop iemand altijd de lichten aan laat of altijd uit doet, de manier waarop men dingen laat rondslingeren of ze altijd opruimt. Er is geen einde aan deze lijst van zaken als deze, die jou op de kast jagen. Jij bent het die jezelf op de kast jaagt. Jij, niet iemand anders.

De reden dat je zo geërgerd bent, geërgerd in die mate dat je onbeleefd kunt zijn, onvriendelijk, onnadenkend, komt omdat je geïrriteerd bent. Je bent geïrriteerd tot aan het punt dat je een schurk aan het worden bent. Je reageert alsof je leven afhangt van overtredingen van regels waarvan je niet wist dat je ze had gemaakt! Zou je naar een rechtbank gaan en klagen over deze daden? Waar bestaan jouw klachten uit? Jouw ergernis, geliefde. Jij bent de schuldige aan je eigen ergernis, maakt niet uit hoe lang jouw lijst is.

Inderdaad is het zo dat in een echtscheidings rechtbank velen wedijveren over wie meer heeft, om geërgerd over te zijn, alsof jouw meer hebben je tot een winnaar maakt.

Win met iets anders, geliefden. Win met afzien van ergernis. Waarom zo'n groot ding maken van zulke minuscule dingen? Zijn ze echt zo belangrijk voor je? Ben je echt zo machteloos dat je alleen kunt omgaan met kleinzieligheid?

Het is altijd een idee van jou waar jij op reageert. Het kan zijn dat jij er misschien iets in leest. Jij kunt misschien reageren op je idee van wat een ander meent en helemaal zelfs niet op de realiteit van de wereld.

Verder is de degene, waar jij je zo veel aan ergert, meer dan waarschijnlijk net zo als jij. Hij voelt zich net zo verongelijkt en niet gerespecteerd als jij. Het kan zijn dat jij een gulle natuur hebt. Het kan zijn dat jij een groot hart hebt. Het kan zijn dat jij een groot aantal prachtige dingen bent, die begraven worden in een stapel van kleinzieligheid. En hetzelfde geldt voor de schijnbare andere, die jou minacht.

Kijk, je hoeft je niet te gedragen zoals jij je hebt gedragen. Je hoeft niet de schijnbare andere als de reden op te geven voor jouw eigen gezeur of wat dan ook. Er is iets binnenin jou. Het komt altijd neer op jou. Niemand reageert voor jou. Je geeft je eigen reacties. Jij bent er verantwoordelijk voor.

Wanneer er een twistpunt is, kijk wat er gebeurt als je loslaat. Tenzij jij kiest voor kleinzieligheid, waarom zou je het dicht bij je houden? Ik zeg laat het los.

Vertaald Anneke

http://heavenletters.org